Deși adesea trecut cu vederea, designul ferestrelor este foarte important. Ferestrele noi vin deja lăcuite sau vopsite de la producător. Dar, cu timpul, ploile, ninsoarea și temperaturile extreme își pun amprenta.
Cele mai multe ferestre sunt făcute fie din lemn stratificat, fie din PVC. Pentru protecția celor din lemn se folosește de obicei un lac transparent, care să pună în valoare aspectul și textura materialului.
La PVC putem fi flexibili. Există emailuri pe bază de apă create special, cum este emailul Ecolux Kolor care este disponibil în variantele mată și lucioasă, deține eticheta Ecolabel și se poate colora în peste 200 de nuanțe din cartela RAL.
La un astfel de proiect, important e să protejăm corect zonele înconjurătoare. Să acoperim cu folii de protecție și bandă de mascare toate zonele din jurul ferestrelor ce urmează să fie vopsite.
Apoi, să curățăm cu un șpaclu orice urmă de vopsea sau email veche de pe ramă și pervaz… și să acoperim cu chit eventualele crăpături. După ce chitul s-a uscat, netezim suprafața cu un șlefuitor sau cu glaspapir, îndepărtăm orice urmă de praf și ștergem suprafețele cu apă și săpun.
După ce tot locul s-a uscat bine, alegem finisajul și culoarea potrivită. Pe suprafețe ce se prăfuiesc destul de repede un email lucios este cel mai potrivit: este mai rezistent la murdărie și mai ușor de curățat.
Când personalizăm ferestrele, culoarea lor trebuie să se armonizeze cu exteriorul casei. Nu degeaba se spune că ferestrele sunt oglinzile caselor, dar și a personalității celor ce locuiesc în ele!