Redactorul Gazetei Sporturilor, Cătălin Țepelin a fost demis de conducerea companiei Ringier pentru că a refuzat să prezinte patronilor anchetele despre industria pariurilor, înainte de publicare. Cătălin Tolontan, într-o intervenție în emisiunea „România în Direct” a spus că „Câtă vreme muncim aici, noi nu vom ceda și nimeni nu va scrie în ziarul acesta altceva decât ceea ce găsim, faptele pe care le descoperim”. Despre influența pariurilor asupra meciurilor, Cătălin Tolontan a explicat că: „Nu aranjează casele, ci aranjează aranjorii care vor să tragă în piept inclusiv casele”.
Cătălin Striblea: Avem un caz pe care nu l-am mai întâlnit în presă. Cel puțin nu public, redactorul șef al Gazetei Sporturilor – Cătălin Țepelin – a fost îndepărtat de la conducerea publicației, a fost demis pentru că – dă el de înțeles – ar fi refuzat să prezinte conducerii companiei Ringier anchetele despre pariuri. Cătălin Tolontan – directorul editorial al grupului – este la telefon.
Cătălin Tolontan: „Nu a dat de înțeles, a spus-o direct. Știu că sună uneori riscant ceea ce facem sau ceea ce spunem, dar oamenii merită adevărul întotdeauna, indiferent dacă în cazul lui Cătălin Țepelin, de exemplu, acest adevăr pe el l-a costat. Pentru că a fost silit să plece”.
Cătălin Striblea: Dar ce informație atât de sensibilă era în anchetele voastre sau ce în ce urma să fie publicat astfel încât să stârnească genul acesta de reacție?
Cătălin Tolontan: „Foarte bună întrebarea, Cătălin, pentru că oamenii se întreabă. Ați stârnit toată această vâltoare pentru că nu ați dat articolele la citit cuiva din afară? Stimați ascultători, dacă ar fi vorba despre dumneavoastră și ne-ați suna și ne-ați povesti un caz în care să zicem că ați sesizat abuzurile unui șef din instituția unde lucrați și șeful respectiv are la rândul lui un șef care are un ministru și ministrul face rost de numărul unui șef de trust de presă, nu al ziaristului, ci șeful trustului de presă.
Ați vrea să știți că nu apare ceea ce ne-ați declarat, ci ceea ce ministrul a intervenit la șeful de presă să declare? De asta există regula asta de sute de ani în lume, în toată presa, ca niciun articol să nu plece în afara redacției și să fie văzut de toată umea doar după publicare și de președintele țării, și de ministrul despre care vorbeam la rând cu cititorul. Am vrut să explic chestiunea asta, sper eu, pe înțelesul tuturor”.
Cătălin Striblea: Revin la întrebare: ce ați găsit atât de delicat în această industrie, ca urmare a investigațiilor sau articolelor voastre obișnuite, încât industria să fi dorit să aibă controlul asupra publicării?
Cătălin Tolontan: „De regulă, cenzura nu acționează pe ceea ce găsești, ci pe frica a ceea ce poți găsi. Și cenzura reală este și frica reală și nu este pe concret, ci pe posibilul care te facă să fii pe tine ca jurnalist atât de prudent sau de fricos să nu mai scormonești acolo. Cu alte cuvinte, noi am publicat anumite investigații și lucruri și la Gazeta Sporturilor și la Libertatea care da, au avizat casele de pariuri, afacerile din zona păcănelelor, pariurile. Că se vorbește mult despre păcănele și destul de puțin despre zona pariurilor online”.
Cătălin Tolontan: „Câtă vreme muncim aici, noi nu vom ceda și nimeni nu va scrie în ziarul acesta altceva decât ceea ce găsim, faptele pe care le descoperim”
Cătălin Striblea: Tu descrii într-un articol d-ale tale că o vedetă de fotbal, fost campion de fotbal, mare vedetă din România, a fost certat la telefon, prin mesaje de către șeful unei companii de pariuri pentru ceea ce zicea la televizor, el fiind sub contract cu compania respectivă.
Cătălin Tolontan: „Exact. Și tu îți răspunzi singur, într-un fel, la întrebare și oamenii înțeleg din răspunsul tău care era răspunsul meu la întrebarea ta: ce este atât de grav? Păi, dacă comentariul unei mari vedete a fotbalului românesc – omul nu ne-a dat accept să-i dăm numele și noi respectăm acest lucru, dar mi-a confirmat episodul – faptul că omul a spus că o echipă joacă prost a devenit motiv pentru a pune mâna pe telefon și a-i spune că, de fapt, vezi că și tu jucător șie chipa respectivă sunteți sub contract cu casa noastră de pariuri, imaginați-vă că orice scrii ar începe să deranjeze. Și aici vreau să spun două lucruri: nu toate casele de pariuri fac asta și asta este o industrie, până la urmă, legitimă.
Câtă vreme este legală, statul are datoria să o protejeze, dar și pe societate. Oamenii, cetățenii trebuiesc protejați pentru că această industrie a căpătat o asemenea putere încât iată ce-și permite să facă: își permite așa cum au spus organizațiile de protecție a libertății de exprimare să facă o instituție de presă cum este Ringier – care are aproape 200 de ani de existență – aproape să cedeze în fața… sacrificând ce, Gazeta Sporturilor, care este un ziar care la rândul lui are 100 de ani de existență.
Bine, nu vor reuși asta. Câtă vreme muncim aici noi nu vom ceda și nimeni nu va scrie în ziarul acesta altceva decât ceea ce găsim, faptele pe care le descoperim, greșind uneori cu capul nostru, dar nimeni nu ne va comanda vreodată ceva”.
Cătălin Tolontan, despre influența pariurilor asupra meciurilor: „Nu aranjează casele, ci aranjează aranjorii care vor să tragă în piept inclusiv casele”
Cătălin Striblea: Ok, acesta este un răspuns implicit la o întrebare care urma – care este poziția ta față de această chestiune, dar o înțeleg în acest moment. O întrebare care să deschidă și discuția de mâine: Dacă te uiți la acest episod relatat de tine, există neîncredere în rândurile voastre sau voi descoperiți fapte care ar atesta că meciuri din campionatele noastre, să zicem, sunt supuse influenței pariurilor?
Cătălin Tolontan: „Da, dar influenței pariurilor nu înseamnă neapărat că sunt casele de pariuri. Teoretic, casele de pariuri ar trebui să vrea descoperirea adevărului, pentru că ele sunt la rândul lor escrocate de către aranjori, deci răspunsul este da, însă nu aranjează casele, ci aranjează aranjorii care vor să tragă în piept – scuzați-mi expresia neacademică – inclusiv casele.
Sigur că există unele dovedite, am și scris despre lucrul acesta. Problema este că s-a ajuns ca aproape orice scrii despre pariuri să fie considerat un lucru pe care casele de pariuri nu îl vor să existe în spațiul public – ceea ce este inadmisibil.
Spațiul public este un bun comun al nostru, al tuturor – în cazul acesta este vorba despre spațiu informațional. Oamenilor nu le poți lua informațiile pentru că dacă le iei informațiile le iei libertatea”.
Peste 70 de jurnaliști din două mari redacții de presă protestează după demiterea redactorului șef al Gazetei Sporturilor. Cătălin Țepelin: „Despărțirea nu s-a născut din voința mea, a fost propusă de acționarii din compania care deține Gazeta Sporturilor”
Jurnaliștii acuză patronatul de imixtiune în timp ce reprezentanții Ringier, compania care deține Gazeta Sporturilor și Libertatea, susțin că plecarea redactorului șef al GSP s-a produs cu acordul ambelor părți.
72 de jurnaliști din redacțiile Gazeta Sporturilor și Libertatea, deținute de Ringier, acuză patronatul de imixtiune editorială și anunță că vor apela la toate mijloacele legale pentru a apăra dreptul publicului la o presă independentă.
Într-o scrisoare deschisă, aceștia susțin că redactorului șef al Gazetei Sporturilor – Cătălin Țepelin – i s-a cerut să prezinte – înainte de publicare – unor manageri din conducerea Ringier articolele despre firmele care activează în domeniul jocuri de noroc și cu care firma avea contracte comerciale. Refuzul acestuia a dus la demiterea lui de la conducerea Gazeta Sporturilor.
Țepelin susține că în ultimul an a avut mai multe discuții în contradictoriu cu managementul publicației legate de modul de lucru, strategia și poziționarea GSP și că au existat episoade care sugerau o imixtiune în politica editorială care a creat presiune la nivelul redacției.
Cătălin Țepelin: „Ei spun că nu este absolut nicio legătură cu lucrurile pe care le-am invocat noi”
„Am cerut, așadar, conducerii executive de la Zurich să intervină și să lămurească această dilemă a noastră dacă într-adevăr se dorește o imixtiune a comercialului în editorial. Răspunsul a venit ieri sub forma acestei decizii foarte bruște, în speță despărțirea de redactorul șef. Ei spun că nu este absolut nicio legătură cu lucrurile pe care le-am invocat noi”, a spus Cătălin Țepelin la Europa FM.
Cătălin Țepelin: „Despărțirea nu s-a născut din voința mea”
Țepelin mai spune că demiterea a fost propusă de acționarii Ringier și a fost motivată de diferențe de opinie privind direcția strategică a publicației. Într-un comunicat de presă, reprezentanții Ringier susțin că ambele părți au fost de acord că o separare amiabilă este cea mai bună soluție.
„Despărțirea nu s-a născut din voința mea, a fost propusă, împinsă de acționarii din compania care deține Gazeta Sporturilor. Motivele lor au fost: nepotrivire de caracter, dacă pot să spun așa. Mai exact, diferențe de opinie privind direcția strategică a Gazetei. sigur că au fost diferențe de opinie de-a lungul timpului”, a mai spus Cătălin Țepelin la Europa FM.
Cătălin Țepelin a fost jurnalist al Gazetei Sporturilor timp de 20 de ani și ocupa funcția de redactor șef din 2018.
Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent: „De ani de zile există presiuni din partea zonei de business asupra zonei editoriale”
Cazul din trustul Ringier nu ar fi singular, spune Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent. Presiuni comerciale asupra editorialului ar exista de mai mulți ani din partea companiilor.
„De ani de zile există presiuni din partea zonei de business asupra zonei editoriale și reacțiile din partea jurnaliștilor sunt cred că de trei tipuri: unul este cel pe care îl vedem acum – <<spun ce am de spus și suport consecințele>>. Cel de-al doilea este <<hai să vedem că poate ne înțelegem>> și cel de-al treilea tip de reacție este <<Da, să trăiți!>>. Pornind de la ideea că publicitatea <<vă plăteșe salariile>>, am închis ghilimelele”, a spus Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent la Europa FM.
Fenomenul presiunii editoriale este întâlnit adesea în presa locală, mai spune Ioana Avădani
„Au existat și au existat și cazuri în care ordonatori de publicitate, clienți de publicitate au sistat contractele și au retras publicitatea. Dacă vorbiți cu oricare jurnalist, în special la cei din presa locală, veți avea nenumărate povești pe subiectul acesta. Deranjant pentru mine, personal, cea mai tristă situație este aceea a jurnalistului care crede că este de datoria lui să-l proteje pe clientul de publicitate. Datoria jurnalistului este să informeze publicul, nu să protejeze pe cineva”, a mai spus Ioana Avădani de la Centrul pentru Jurnalism Independent la Europa FM.
În plus, organizația Active Watch și-a exprimat solidaritatea față de cei peste 70 de jurnaliști ai publicațiilor Gazeta Sporturilor și Libertatea.
Guvernul are în plan o Ordonanță de Urgență prin care firmele care activează în domeniul jocurilor de noroc vor plăti taxe mai mari, iar în Parlament va fi inițiat un proiect de lege prin care acestea nu vor mai putea funcționa în interiorul localităților.
Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct” cu Cătălin Striblea
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea