Confidenţialitate

Cătălin Tolontan, despre cazul Coldea-Dumbravă: Dacă te angajezi director al SRI, știi că este un angajament pe viață | VIDEO

Doi foști generali ai SRI, Florian Coldea și Dumitru Dumbravă sunt inculpați de DNA într-un dosar de trafic de influență. Ei ar fi promis unui om de afaceri, care i-a denunțat, că pot să-i micșoreze pedeapsa într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. Denunțătorul a primit, însă, o pedeapsă de patru ani. Generalii Coldea și Dumbravă au ieșit la pensie de mai mulți ani, dar au fost printre persoanele active și cunoscute în spațiul public ca angrenați în lupta anticorupție. Cătălin Tolontan spune la Europa FM, în emisiunea „România în Direct” că „Un astfel de moment în care șefii Serviciilor Secrete ajung să fie suspectați de faptul că au folosit relații, mecanisme, informații obținute pe timpul în care conduceau Serviciile pentru propriul beneficiu de după pensionare este îngrozitor”. „Te angajezi director al Serviciului Român de Informații, știi că asta este pentru viață un tip de angajament”, mai spune Cătălin Tolontan.

Cătălin Tolontan: „Nu trebuie să stai la mâna unor oameni, ci trebuie să stai la mâna regulilor. O țară este guvernată de lege, nu este guvernată de niște personaje”

Cătălin Striblea: Tu ai scris un editorial pertinent în care ai spus așa: că avem semne de întrebare serioase legate de activitatea lor pentru că îi găsim în tabere diferite înainte și după terminarea mandatului. Și acum intervine întrebarea ascultătorului nostru: cum putem controla ca societate o astfel de situație?

Cătălin Tolontan: „Fără angajamente în spațiul public nu se poate face nimic. Constituția noastră și Constituțiile din care Constituția noastră s-a inspirat pleacă de la această idee: oamenii sunt coruptibili. Noi toți, într-un fel sau altul, putem fi tentați. Că refuzăm sau nu în funcție de temperament, perioada din viață și așa mai departe, dar nu trebuie să stai la mâna unor oameni, ci trebuie să stai la mâna regulilor. O țară este guvernată de lege, nu este guvernată de niște personaje. Serviciile secrete sunt conduse, de asemenea, de lege și de controlul parlamentar, nu doar de persoanele care vin și pleacă așa cum e normal să vină și să plece.

În cazul acesta concret tu spuneai așa: au existat informații de la SRI care au intrat în dosare și au fost condamnări. Acele informații sunt exact cum ai spus tu de la SRI, dar în niciun caz nu aparțineau șefilor SRI. Ele au ajuns la șefii SRI – multe dintre ele – dar asta nu înseamnă că erau altceva decât custozii de moment, pentru o perioadă, a acestor informații”.

Cătălin Tolontan: „Un astfel de moment în care șefii Serviciilor Secrete ajung să fie suspectați de faptul că au folosit relații, mecanisme, informații obținute pe timpul în care conduceau Serviciile pentru propriul beneficiu de după pensionare este îngrozitor”

Cătălin Tolontan: „Ori asta este cel mai dureros lucru pe care îl văd eu ca jurnalist în acest caz și asta am încercat să scriu în articolul din HotNews pe care l-ai citat ceva mai devreme. România, în ultimele decenii, a plătit nu doar cu efortul a generații și generații de oameni din diverse servicii publice, nu doar din SRI, dar a plătit și miliarde cu efortul tuturor cetățenilor săi pentru a intra în niște parteneriate.

UE și NATO, de exemplu. Cu beneficiile, dar și cu restricțiile de rigoare. În numele acestor parteneriate noi am primit informații. Oamenii noștri au fost antrenați ca să producem informații inclusiv pentru parteneri sau partenerii să schimbe informații cu noi.

Un astfel de moment în care șefii Serviciilor Secrete, oameni foarte importanți, ajung să fie suspectați de faptul că au folosit relații, mecanisme, informații obținute pe timpul în care conduceau Serviciile pentru propriul beneficiu de după pensionare este îngrozitor. Și termenul <<îngrozitor>> este eufemistic pentru credibilitatea în primul rând a Serviciului Român de Informații. Să nu ne ascundem”.

Cătălin Tolontan: „Totuși, nu există un contract, nu există niște norme interne, nu există niște reguli care să se perpetueze și după ce treci în rezervă în calitate de șef al SRI?”

Cătălin Tolontan: „Noi, ca jurnaliști, știm că există în spațiul public de foarte mult timp și reacțiile ascultătorilor tăi de azi sunt de asemenea vizibile. Sentimentul că de fapt oamenii SRI se ocupă nu de strângerea de informații în interes public, ci pentru statul român și pentru… Și de fiecare dată spunem <<Nu judecați în categorii, pentru că nu este corect, pentru că acolo sunt mii și mii de oameni care își fac treaba>>.

Și în SRI, ca în orice instituție publică din țara asta. Și mi se răspundea <<Nu e adevărat, dați-ne exemple de oameni care își fac treaba pentru că noi vă putem da exemple de oameni care fac afaceri>>. Din păcate, acum, exemplele care vin dinspre DNA sunt absolut îngrozitoare din perspectiva percepției publice asupra SRI.

Și eu stau să mă întreb… Totuși, totuși, nu există un contract, nu există niște norme interne, nu există niște reguli care să se perpetueze și după ce treci în rezervă în calitate de șef al SRI?”.

Cătălin Tolontan: „Măcar atât lucru am și eu dreptul ca cetățean român, care plătesc impozite și taxe, inclusiv pentru salarizarea șefilor SRI, să știu cum se protejează serviciul”

Cătălin Striblea: Adică tu ai vrea un mecanism prin care măcar o perioadă de timp oamenii care au lucrat acolo să nu folosească aceste informații.

Cătălin Tolontan: „Niciodată să nu le folosească că nu sunt ale lor. Niciodată nu au fost ale lor. Și nici în privința ofițerilor care strâng informațiile, cu atât mai puțin în privința șefilor la care vin tot felul de informații. Evident că nu au dreptul nici legal să le folosească, dar trebuie să fie mult mai strict lucrul acesta aplicat și în primul rând noi trebuie să știm ca cetățeni: măcar atât lucru am și eu dreptul ca cetățean român care plătesc impozite și taxe, inclusiv pentru salarizarea șefilor SRI, să știu cum se protejează serviciul pentru că acești oameni dacă vor să facă afaceri, OK… și asta este de discutat, dar să facă afaceri în agricultură, să facă biblioteci, dar nu pot să facă afaceri cu informațiile sau măcar cu aptitudinile și relațiile dobândite pe vremea când erau șefi ai vreuneia dintre serviciile de informații. Este revoltător, ilogic, irațional să nu știm ca cetățeni. Asta nu poate fi secret. Adică, până la urmă un șef de companie este condiționat pentru ani de zile nu doar să nu-și concureze propria companie”.

Cătălin Tolontan: „Te angajezi director al Serviciului Român de Informații, știi că asta este pentru viață un tip de angajament”

Cătălin Striblea: Asta e o limitare… Și e greu de probat și e greu de făcut lucruri în sensul acesta. Probabil că și un legiuitor ar avea o problemă să știe ce și cum se comportă niște foști angajați SRI cu informațiile pe care le au la dispoziție. Dar bănuiesc că dacă îi prinzi în anumite situații poți să-i condamni – asta poți să faci în cadru legislativ.

Cătălin Tolontan: „Este o limitare de drepturi, dar în același timp ei au limitări de drepturi – nu pot să aibă afaceri când sunt… Nici un polițist nu are dreptul să aibă. Are limitări și în schimb i se dă o pensie specială sau i se dă un salariu mai mare. Nici un judecător nu are dreptul să facă afaceri și știe lucrul acesta când s-a angajat în poziția de magistrat. La fel și aici. Te angajezi director al Serviciului Român de Informații, știi că asta este pentru viață un tip de angajament pe care îl ai pentru… având în vedere câtă putere dobândești nu neapărat prin munca ta, ci prin munca miilor de oameni de sub tine”.

Cătălin Striblea: Cătălin Tolontan, tu vorbești despre ce fac ei după pensie. Dar nu ridică semne de întrebare și asupra ceea ce au făcut în perioada activității lor profesională? Pentru că tu crezi că pentru un om este atât de ușor să schimbe taberele cum ai spus tu în editorialul tău?

Cătălin Tolontan: „Da, eu cred că au schimbat taberele și că nu puteau face asta cu atât de multă ușurință și înainte pentru că cred în instituții, în instituțiile democratice. Nu cred că înconjurați de mii și mii de oameni toți făceau afaceri. Chiar nu cred asta”.

Urmărește aici întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vînătoru

Citește și: Firmă cercetată pentru evaziune fiscală după ce a mințit la ANAF că activează în construcții pentru a nu mai plăti impozite pentru angajați. Prejudiciul este de 12 milioane de lei anual | AUDIO