După ce echipa națională de fotbal a României s-a calificat în optimile Campionatului European de Fotbal, în urma meciului cu Slovacia, disputat miercuri seară, 26 iunie, tricolorii urmează să joace mai departe împotriva Olandei, la Munchen. Meciul va avea loc marți, 2 iulie, de la ora 19:00. Ce am învățat de la Naționala României după această victorie? Într-o intervenție telefonică la emisiunea „România în Direct” la Europa FM – cu Cătălin Striblea – Cătălin Țepelin, redactorul-șef al publicației sportive Golazo.ro, spune că sentimentul dat de calificarea României în optimi, prima din grupa E, este unul reconfortant, neașteptat și, în același timp, încurajator. „Ne extragem cu toții dintr-un butoi cu negativism și acreală în care am zăcut atâția ani, redescoperim bucuria, e ceva nou”, explică Cătălin Țepelin. Cât despre cum a reușit naționala o asemenea victorie după 24 de ani, jurnalistul spune că un rol important l-a avut selecționerul Edi Iordănescu. „A avut încredere în planul lui, a simțit potențialul și a identificat metoda sau metodele prin care acest potențial poate fi împlinit”.
Cătălin Țepelin: „Nu a anticipat nimeni metamorfoza aceasta a naționalei din ultimul an”
Cătălin Striblea: Tu ești unul dintre cei care în urmă cu câteva zile a îndemnat la onoare, corectitudine și curățenie în meciul cu Slovacia și ai și spus într-un editorial ieri că avem posibilitatea să ieșim de pe teren cu capul sus. Am ieșit de pe teren cu capul sus? Ți s-au îndeplinit așteptările?
Cătălin Țepelin: „Absolut, absolut. E, totuși, un scenariu pe care, să fim onești, nu l-am anticipat nici noi. N-am văzut-o venind, cum se spune. Nu neapărat rezultatul, că până la urmă rezultatele vin și pleacă. Nu a anticipat nimeni metamorfoza aceasta a naționalei din ultimul an și cu atât mai puțin metamorfoza din ultima lună, pentru că n-au trecut nici trei săptămâni de când ne văitam cu toții și ne întrebam ce se va alege de noi la Campionatul European după ce de abia făcusem 0-0 cu Bulgaria și 0-0 cu Liechtenstein – ultimele doup meciuri amicale înainte de turneul final. Dar s-a întâmplat și e o senzație foarte reconfortantă. E ca și cum ieși dintr-un beci întunecat și la lumină vezi că lumea-i frumoasă. Ne extragem cu toții dintr-un butoi cu negativism și acreală în care am zăcut atâția ani, redescoperim bucuria, e ceva nou. Cei sub 35 de ani nu își amintesc o bucurie de magnitudinea aceasta, pentru că ultimul tuneu final cu capul sus a fost prin 2000. E neașteptat, reconfortant și încurajator”.
Cătălin Țepelin: „Au fost mulți ani în care așteptam de la națională, în principal, o performanță mai de Doamne ajută și primeam doar meciuri de Doamne ferește”
Cătălin Striblea: Din punctul tău de vedere, cu ce plecăm? Care e, de fapt, prima învățătură?
Cătălin Țepelin: „Cu asta. Fix cu asta. Cu încrederea că se poate și că se poate și altfel și că nu suntem condamnați să fim mereu la coada Europei – vorbim strict de domeniul fotbalului, al sportului. Sigur că n-am fost întotdeauna la coadă. Recent, am fost foarte în vârst la alte sporturi, individuale mai degrabă, Dar la fotbal, vrem, nu vrem, fiind cel mai extins ca audiență, suferința a fost destul de apăsată în ultimii ani. Au fost mulți ani în care așteptam de la națională, în principal, o performanță mai de Doamne ajută și primeam doar meciuri de Doamne ferește”.
Cătălin Țepelin: M-a impresionat siguranța lui Edi Iordănescu în ultimul an / „A fost foarte limpede în discurs, foarte clar în ce vrea, sacrificu, dedicare totală”
Cătălin Striblea: Cum a reușit naționala să aibă performanță în condițiile în care campionatul din care vine este mai curând tulbure și este cu corupție, cu rezultate mici, proaste, fără calificări în cupe europene, cu scandaluri, cu patroni care nu înțeleg fotbalul. Cum a reușit naționala?
Cătălin Țepelin: „Ca și înainte, când performanțele erau mai spectaculoase decât cea de acum, echipa națională se baza mai degrabă pe fotbaliști din afară, nu din campionatul intern. Se întâmplă și acum. E drept că s-au aliniat destul de multe planete în această vară pentru naționala României.
Nu pot să nu-l scot în evidență pe antrenor, pe selecționer. Pentru că ce m-a impresionat din zona tehnico-umană a naționalei a fost siguranța lui Edi Iordănescu în ultimul an. A fost foarte limpede în discurs, foarte clar în ce vrea, sacrificu, dedicare totală, fără să insiste pe brizbrizuri tactice în comunicarea publică”.
Cătălin Țepelin: Edi Iordănescu „a avut încredere în planul lui, a simțit potențialul și a identificat metoda sau metodele prin care acest potențial poate fi împlinit”
Cătălin Țepelin: „Acest lucru îmi arată mie că el a avut încredere în planul lui, că a simțit potențialul și că a identificat metoda sau metodele prin care acest potențial poate fi împlinit. Inclusiv acum trei săptămâni când toată lumea era în depresie după 0-0 cu Bulgaria și cu Liechtenstein, el era foarte sigur. La una din conferințele de după a spus că ne vom conecta foarte repede la ascensiunea de la Euro și că vom livra. A livrat el, a livrat echipa națională.
Ce învățăm de aici? Învățăm că răbdarea dă roade, uneori, că încrederea în oameni cheie poate face diferența și că merităm să ni se mai întâmple și momente de genul acesta”.
Urmărește întreaga emisiune „România în Direct” aici:
Sursa foto: Inquam Photos / Ștefan Constantin