Executivul a adoptat joi, 11 iulie, o Ordonanță de Urgență prin care a adus trei modificări la legislația privind siguranța rutieră. Șoferilor testați pozitiv pentru alcool sau consum de droguri li se va putea restitui permisul după 72 de la reținere dacă instituțiile de medicină legală nu vor elibera rezultatul analizelor de sânge în acest interval, spune ministrul de Interne, Cătălin Predoiu. România a luat unele măsuri de combateree a traficului de droguri și a scos din folosință testele antidrog produse în China, care dădeau erori, folosind în schimb teste antidrog de tip Drager, utilizate de polițiștii din statele Uniunii Europene, mai spune ministrul Predoiu. Poliția Română a lansat în ultimul an în jur de 1000 de operațiuni antidrog și a destructurat peste 50 de grupuri mari de crimă organizată, mai precizează ministrul de Interne.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: „Anlizele toxicologice se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală
„Guvernul a adoptat o OUG prin care a dezvoltat și a modificat prevederile OUG 84 cu privire la unele dispoziții față de siguranța pe drumurile publice. Această ordonanță adoptată astăzi (joi) dezvoltă ordonanța precedentă sub două aspecte importante: instituie un termen de 72 de ore în care instituțiile de medicină legală trebuie să elaboreze analizele toxicologice prin care să evidențieze prezența sau nu a alcoolului și a substanțelor interzise în sângele persoanelor testate pozitiv cu drugtest sau care au refuzat testarea. A doua modificare importantă: la expirarea acestui termen obligatoriu de 72 de ore, în cazul în care rezultatul nu sosește de la laborator, persoanei repsetive i se restituie permisul. A treia modificare: aceste analize se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală. Anterior, în varianta OUG precedente, aceste analize puteau fi efectuate și de către laboratoarele Poliției Române, acreditate conform standardelor internaționale”, a explicat ministrul Cătălin Predoiu.
„Aș vrea să vă informez că în ultimele 12 luni Poliția Română a lansat în jur de 1000 de operațiuni importante antidrog, mai precis 937. Au fost destructurate 57 de grupuri mari de crimă organizată care traficau droguri în România”, a mai spus ministrul de Interne.
„Am scos din folosina Poliției drugtestele din China, care dădeau erori. Și folosim drugtestele Drager care sunt folosite și de polițiile din statele membre ale UE. Acestea reprezintă un vârf de tehnologie. Nu există drugteste mai bune ca acestea ca tipologie”, a mai sprecizat ministrul.
„Am dublat capacitatea de testare prin creșterea numărului de drugtestere în dotarea Poliției Române. Spre exemplu, la Constanța, erau în jur de 16 drugteste, acum sunt 45”, a spus Cătălin Predoiu.
Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu: „Sunt pentru o dezbatere și în Parlament, dacă într-adevăr dorim să destructurăm pe termen mediu flagelul drogurilor în România”
„Personal, sunt pentru măsuri de amploare, structurale pentru combaterea drogurilor care să depășească domneiul rutier. Sunt pentru o dezbatere și în Parlament, dacă într-adevăr dorim să destructurăm pe termen mediu flagelul drogurilor în România, care să presupună și creșterea dotărilor în mod corespunzător a celor care se ocupă de prevenție și a celor care se ocupă de combatere”, a declarat ministrul de Interne.
Premierul Marcel Ciolacu a explicat joi ce prespun modificările aduse OUG 84.
„Dacă rezultatul nu vine în maximum 72 de ore, șoferii primesc carnetele înapoi. Am cerut Ministerului de Interne să țină cont de cerințele societății civile. Măsurile luate pentru a preveni dramele cauzate de consumul de droguri la volan sunt foarte importante, dar nu pot afecta drepturile și libertățile cetățenești”, a motivat premierul Marcel Ciolacu.
Sursa foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu