Confidenţialitate

Cătălin Predoiu, despre analizele toxicologice: Dacă termenul de prelucrare a probelor nu este respectat, în 72 de ore, se restituie permisul | VIDEO

Cătălin Predoiu, vicepremier și ministrul Afacerilor Interne din România, a susținut declarații în cadrul unui briefing la finalul ședinței de Guvern. În cazul în care termenul de prelucrare a probelor nu se respectă, permisul auto este restituit șoferului, a spus Cătălin Predoiu joi, 11 iulie 2024: „Se deplasează poliția, analizele toxicologice le face INML-ul, între INML și poliție există comunicare. Dacă nu se rezolvă în 72 de ore, atunci se restituie permisul”. Executivul a adoptat joi, 11 iulie, o Ordonanță de Urgență prin care a adus trei modificări la legislația privind siguranța rutieră. Șoferilor testați pozitiv pentru alcool sau consum de droguri li se va putea restitui permisul după 72 de la reținere dacă instituțiile de medicină legală nu vor elibera rezultatul analizelor de sânge în acest interval.

Cătălin Predoiu: „Colegii de la IML lucrează și au lucrat să-și ridice această capacitate administrativă de prelucrare a testelor”

În legătură cu momentul în care a fost adoptată Ordonanța, există două viziuni, două puncte de vedere și anume că: a fost adoptată prea devreme sau, dimpotrivă, la timp.

Eu tot ceea ce spun este că pe baza tuturor datelor pe care le-a avut la dispoziție MAI, în domeniul care nu este de competența noastră – cel medical – cunoșteam, știam, am fost informați că aceste teste se vor face într-un termen rezonabil.

Și am încredere că așa este și sunt convins că așa este, inclusiv colegii de la IML lucrează și au lucrat să-și ridice această capacitate administrativă de prelucrare a testelor. Însă, ceea ce am observat, în ansamblu în Guvern, cei implicați – primul ministru, subsemnatul, ministrul Sănătății – a fost faptul că există o neîncredere în societate cu privire la acest lucru”, a spus ministrul Afacerilor Interne joi.

Ministrul Afacerilor Interne: „În cazul în care termenul nu se respectă, se restituie conducătorului auto permisul respectiv”

Această neîncredere s-a acumulat la rându-i pentru că în anii anteriori au fost cazuri – nu știm exact câte, nu există o statistică, eu cel puțin nu o am, dar au fost cazuri în care termenele au fost foarte lungi de răspuns cu privire la analizele toxicologice.

Aceste întârzieri din anii anteriori din trecut au creat această neîncredere în societate că termenul va fi rezonabil. Și s-a pus firesc problema <<Ce se întâmplă dacă ele sunt prea lungi?>>.

Și atunci pentru a se oferi o garanție cetățeanului în plus că nu va exista o întârziere s-a stipulat acest termen la nivel de lege prin prezenta Ordonanță adoptată azi.

În plus, s-a adăugat și garanția suplimentară: în cazul în care termenul nu se respectă, se restrituie conducătorului auto permisul respectiv”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Cătălin Predoiu: „Se deplasează poliția, analizele toxicologice le face INML-ul, între INML și poliție există comunicare. Dacă nu se rezolvă în 72 de ore, atunci se restituie permisul”

Jurnalist: Mai lăsați șoferii să se urce la volan? Pentru că asta nu a fost clar. Este oprit în trafic, este dus la Institutul de Medicină Legală. De acolo, mai urcă sau nu la volan?

Cătălin Predoiu:Din moment ce i se retrage permisul când este testat pozitiv, evident că nu se poate urca la volan. Sau nu se poate în principiu, asta spune legea. Cum nici noi, în principiu, nu ne putem desfășura anumite activități care sunt oprite de lege. Dar, de facto, poți s-o faci, dar suporți consecințele legii. Nu îmi e clară întrebarea: care șoferi, în ce context să nu se urce la volan? Cei care au fost testați pozitiv, probabil”.

Jurnalist: Cei care refuză testarea, despre ei este vorba.

Cătălin Predoiu: „Da”.

Jurnalist: Este dus la un laborator din altă localitate.

Cătălin Predoiu: „Nu aș trage concluzia că e din altă localitate. De ce induceți dumneavoastră prin întrebare o afirmație care la acest moment nu poate fi verificată în practică”.

Jurnalist: Pentru că nu aveți laboratoare în fiecare localitate…

Cătălin Predoiu: „Am spus că normele vor fi elaborate de Ministerul Sănătății și vom vedea precis care este această procedură internă de lucru în cadrul INML. Nu este căderea mea să mă pronunț asupra acestui lucru, dar în orice caz, toate dispozițiile legii converg către concluzia de a nu supune cetățeanul unui efort în plus. Se deplasează poliția, analizele toxicologice le face INML-ul, între INML și poliție există comunicare. Dacă nu se rezolvă în 72 de ore, atunci se restituie permisul”.

Cătălin Predoiu: „Polițiștii vor da tot concursul cu privire la transferul conducătorului auto la sediul instituțiilor de medicină legală”

Jurnalist: Cum vă veți încadra în acel termen de 72 de ore? De ce vă întreb acest lucru, pentru că domnul Despescu, spre exemplu, a spus public că polițiștii se vor plimba dintr-un județ în altul dacă este coadă la un anumit laborator.

Cătălin Predoiu: „Noi vom da tot concursul INML-ului și sunt convins că normele care vor fi propuse de organizarea activității între instituțiile INML vor asigura această procedură în mod eficient. Dar poliția o să-și dea concursul la tot tabloul”.

„Polițiștii vor da tot concursul cu privire la transferul conducătorului auto la sediul instituțiilor de medicină legală, vor cooperare cu reprezentanții INML așa cum au făcut-o și acum, dar în interiorul INML nu e căderea mea să mă pronunț despre modul în care dânșii se vor organiza acolo”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Sursa foto: Shutterstock

Citește și: Cătălin Predoiu, despre modificările aduse OUG privind siguranța rutieră: „Analizele toxicologice se efectuează doar de către instituțiile de medicină legală” | VIDEO