Confidenţialitate

Cătălin Drulă: „Pe partea de pensii, avem o nedreptate profundă în România” | VIDEO

Președintele USR – Cătălin Drulă – a fost invitatul lui Cătălin Striblea în emisiunea „România în Direct” la Europa FM. „Pe partea de pensii, avem o nedreptate profundă în România”, a spus Cătălin Drulă la Europa FM.

„PNRR-ul este un program care vine cu bani – jumătate granturi – bani gratuiți pentru România și celelalte state membre cu condiția efectuării unor reforme. E un sistem în care finanțatorul cumva îți face un dublu bine: pe de-o parte îți dă bani și te pune să faci niște reforme”, a explicat Cătălin Drulă la Europa FM.

„Pe partea de pensii, avem o nedreptate profundă în România: de-a lungul timpului, diverse categorii și-au dat aceste pensii speciale calculate altcumva decât pe contributivitate. Deci, noi toți – restul – contribuim cu niște sume în fiecare lună, se adună niște puncte de pensii și primește o pensie la împlinirea vârstei de pensionare. Pentru parlamentari nu e așa – un parlamentar dacă are un mandat complet primește vreo 3000 și ceva de lei peste pensia contributivă, dacă are două mandate – 6000”, a explicat Cătălin Drulă.

Negocierile cu Comisia Europeană

„În general, PNRR-ul nu are detaliile – cu acestea trebuie să vină statul membru, dar trebuie să respecte niște principii și principiul trecut este cel al contributivității: aducerea pensiilor la principiul contributivității. Cu cât ai contribuit, în funcție de cât ai veniturile când ești în activitate, că toți trebuie să contribuim la contribuțiile de asigurpri sociale, așa să primești și pensia”, a mai spus președintele USR.

Cătălin Striblea: Asta am înțeles pentru magistrați, pentru că au contributivitate.

Cătălin Drulă: „Sau pentru orice altă categorie”.

Cătălin Striblea: La militari cum faceți? Că aici este, de fapt, grosul problemei.

Cătălin Drulă: „Cred că au existat niște perioade… în fine, nu sunt tehnician, dar se poate aplica prin cifre ca și cum ar fi contribuit la nivelul respectiv de venit – se calculează în funcție de venit. Dacă legea, la un moment dat, a făcut o scutire putem să mergem pe principiul ca și cum ar fi contribuit la acel nivel de nevit.

Problema este că sunt reguli speciale de calcul cu ultimele 6 luni de activitate și un pensionar special ca premierul Ciucă are o pensie de 18.000 de lei în mână în fiecare lună în timp ce pensia medie contributivă din România este sub 1800 de lei, adică de mai mult de 10 ori mai mică”.

Sistem de 65% din intreaga perioada, ori 45% din ultimele cateva luni

„E un pic greu să mergem pe cifre pentru că nu sunt complet disponibile. Știm din raportul Băncii Mondiale că pensia medie militară este de trei ori, dacă nu mă înșel – citez din memorie – mai mare decât pensia medie contributivă. Cred că mai degrabă acel 45%, dacă s-ar respecta principiile de contributivitate, ar trebuie să fie pentru întreaga carieră”, a explicat Cătălin Drulă la Europa FM.

Urmărește întreaga emisiune „România în Direct”

Sursa foto: Europa FM

Citește și: Posibile efecte ale plafonării prețurilor RCA: service-urile auto ar putea refuza decontarea reparațiilor | AUDIO