Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun PNL-PSD la primaria Capitalei, este invitatul Ioanei Ene Dogioiu în emisiunea „Piața Victoriei” la Europa FM.
Principalele declarații ale lui Cătălin Cîrstoiu
- Decizia mea de a intra în această campanie electorală a fost determinată de discuția cu Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă;
- Filialele București ale celor două partide sunt determinate să avem un succes în aceste alegeri;
- Trebuie să vorbim despre un singur oraș cu o viziune unică;
- Am interacționat cu oameni care mi-au fost favorabili în idei sau ostili în idei. Găsesc un prilej de colaborare cu toți cei care vin cu idei. Sunt un om deschis;
Aveți sentimentul că există riscul să se întâmple ce s-a întâmplat în 2008?
- Suntem trei independenți. De fapt, doi? Eu și Nicușor Dan. Domnul Piedone are o apartanență clară.
- Am tot vorbit săptămânile trecute cu oameni care compun aceste două partide – am rezonat, avem aceleași gânduri. Oamenii au ajuns la o saturație datorită inexitenței unei vieți normale în oraș.
Care a fost cel mai bun primar al Capitalei?
- Cred că voi fi eu cel mai bun primar al Bucureștiului, fără a fi arogant. Și vă spun și de ce. Vreau să schimb viziunea asupra abordării Capitalei.
- Viziunea noastră pentru oraș pornește de la: în interiorul orașului poți face curat azi, dar dacă nu ești pregătit să oferi o viziune de asamblu a orașului, a doua zi o iei de la capăt;
- Doamna Dogioiu ați plecat din București pentru că petreceați ore în șir în trafic. 3 milioane de autovehicule zilnic în București, dintre care mai mult de 1 milion traversează orașul. Centura orașului este un dezastru. Trebuie făcute acele radiale, căi de străpungere în București. Oamenii vor trebuie să înțeleagă – dacă le oferim un transport public de calitate – că e mult mai ușor.
- Metroul va fi la Primăria Generală a Capitalei. E un proces care se va face etapizat. E important să ne gândim și la siguranța oamenilor. Ei conduc vieți acolo. Trebuie să le asigurăm niște condiții corecte. Transportul public integrat pe care trebuie să-l facem este necesar.
- Discutam cu domnul arhitect Florescu și am înțeles foarte clar ce însemană acest Plan Urbanistic Dinamic al Capitalei – infrastructura, funcționalitate, tehnologie, am putea să reglăm foarte multe lucruri din acest PUG.
- De la finalul acestei săptămâni vom prezenta prima mare temă din cele 10 teme mari pentru Capitală.
- Lipsa de a face o echipă e o problemă mare pentru Capitală.
Promiteți o luptă împotriva consumului de droguri. În ce măsură ține de domeniul Primăriei?
- În primul rând, nu pot evita subiectul pentru că este un subiect în care cred. Fiind medic. Vrem siguranța familiei? Vrem. ANI aparține MAI. Ce ne ține ca în secțiile de poliție locală să nu facem niște reprezentanțe, să avem oameni ai ANI care să lupte cu autoritatea locală. Primăria se poate implica în orice proces educațional și de prevenție. Oamenii trebuie să fie educați în școli. Oamenii trebuie tratați – trebuie să fie centre pentru acești oameni. Un oraș fără droguri este un deziderat.
Dezvăluirile HotNews despre Anemona SRL
- Eu am un principiu: presa… apără opinii, apără democrația. Poate să exprime orice fel de opinie și are dreptul să o facă. Ieri am văzut un comunicat ANI care spune că sunt niște lucrări pe această speță și că datele nu pot fi făcute publice. Starea de incompatibilitate e decisă de instituții. Îi las pe ei să decidă dacă da sau dacă nu. Părerea mea e clară: nu sunt în niciun fel de incompatibilitate. Eu nu am să ezit să-mi ajut un pacient chiar dacă e pe stradă, chiar dacă e în alt spital. Prefer ca ANI să-și facă treaba și să lămurească această treaba.
- Am primit o comunicare oficială de la ANI cu ceva timp în urmă. Din comunicatul de ieri înțelegem cu toții că se investighează.
Plimbarea pacientului între spitalul public și zona privată
- Dreptul pacientului de a alege medicul care să-i ofere tratamentul este real.
- Dacă vrem să nu mai avem această discuție putem face cum e în alte state: ori acolo, ori acolo.
- În București, organizarea spitalelor este o reală problemă. Sunt spitale în care pacienții ajung după ora 14:00 și spitalele nu au laborator și sunt trimiși în altă parte și să revină.
Ați făcut transfer de pacienți între una și alta?
- Nu, doamnă.
Afecțiunea gravă de sănătate a medicului Cătălin Cîrstoiu
De ce v-ați operat la Viena?
- Eu sunt medic și la momentul respectiv am constatat o bâjbâială în punerea diagnosticului.
- Nu exista o radioterapie care să trateze ce aveam eu. Discuția cu radioterapia e o discuție de mulți ani de zile.
- De atunci, de când m-am întors, mi-am dat toată străduința să fac cât am putut eu pentru boala asta.
- Am făcut un centru de oncologie.
- Oncologia musculo-scheletală am făcut-o la cel mai înalt nivel. Am învățat foarte multe din experiența mea proastă la acel moment, dar pe termen lung bună.
Sunteți Decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF București, sunteți profesor, sunteți chirurg care operează în mod real. Sunteți manager al celui mai mare spital din țară. Există și componenta de afacere privată,chiar dacă nu administrați dumneavoatră. Aveți un copil mic. Când și de ce atât de mult? De ce această foame?
- Nu e foame. Am ajuns la concluzia că seamănă corpul uman cu un oraș, iar sănătatea orașului este evidentă.
- La 50 de ani am zis hai să încercăm. Așa cum sunt eu, bun sau rău, sunt un om dedicat, activ, dinamic și mi-aș dori să creez un oraș frumos, un oraș curat și să găsim soluții. Fără PSD și PNL nu aș fi intrat niciodată în această cursă.
- Eu nu sunt în momentul acesta un om politic. E o funcție care vreau să unească Bucureștiul și să-l punem pe picioare.
Cătălin Cîrstoiu va candida la alegerile prezidențiale?
- Imaginația oamenilor e mare. Eu îmi imaginez cum va fi pe 9 iunie când voi câștiga Primăria Capitalei. Eu unul mă lupt pentru această onoare pe care mi-ar face-o cetățenii. Nu mă lupt pentru altceva. Până acum două săptămâni îmi vedeam de treburile mele, am luat această decizie și mă dedic acesteia.
Urmărește aici întreaga emisiune „Piața Victoriei”
Sursa foto: Europa FM