La un an de la război, Rusia s-a dovedit mai slabă din punct de vedere militar decât au crezut cei mai mulți experți. Lovită de repetate rânduri de sancțiuni economice din partea Occidentului, economia țării a continuat să se contracte. Mai multe companii au decis să se retragă din Rusia.
Dar cea mai mare schimbare pentru cetățenii obișnuiți rămâne că au fost sau pot fi oricând mobilizați pe front. Iar cei care îndrăznesc să vorbească împotriva războiului, riscă măsuri și mai dure ca în trecut.
Ce s-a întâmplat cu Rusia de la invazia în Ucraina e că s-a trasformat dintr-un regim autoritar electoral, cu elemente totalitare, într-un regim totalitar dictatorial.
„Suntem într-o dictatură”, spune la Europa FM istoricul Armand Goșu, specialist în spaţiul ex-sovietic:
Un regim în care represiunea este legalizată, iar oamenii sunt arestați pe stradă, luați la război sau arestați la serviciu pentru că au dat like la anumite postări pe rețelele sociale.
Recent, o studentă de 20 de ani a povestit la BBC că este în arest la domiciu pentru postări legate de război – una dintre ele fiind despre cum ucrainenii se bucură de explozia din octombrie la podul care leagă Rusia de Crimeea. Polițiști au intrat peste ea în casă într-o zi. Acum riscă 10 ani de închisoare sub acuzații de justificare a terorismului și discreditare a forțelor armate ruse.
„E o represiune generalizată și legalizată la nivelul întregii țări, așa ceva nu era înainte”, spune istoricul.
Cum s-a schimbat viața unui cetățean obișnuit în Rusia?
În primul rând el, sau dacă nu el atunci cineva din familie, este în armată sau riscă să ajungă pe front, mai spune Armand Goșu:
„În realitate oamenii înțeleg că de fapt e vorba de un război, e vorba de fapt de o mobilizare generală și dacă ai ratat acest val de mobilizare sunt șanse mici să le ratezi pe următoarele două, care vor veni și ele.”
Rusia a fost lovită de valuri succesive de sancțiuni din partea Occidentului, iar economia ei a șubrezit.
Din acest punct de vedere, situația populației se degradează, dar nu e ceva nou, mai spune Armand Goșu. Se întâmplă din 2010, iar mare parte a rușilor sunt obișnuiți să trăiască în condiții grele:
„Cea mai mare populație a Rusiei care trăiește în orașe medii și mici, unde blocurile nu sunt încălzite cu gaz ci cu cărbuni, fac focul în casă în diverse sobițe improvizate, unde sunt probleme cu apa curentă, de un nivel de trai destul de căzut. Acea populație atât de bine antrenată trăiește în condiții atât de extreme încât pe ea prea puțin o lovește sancțiunile economice, oricât ar fi ele de dure.”
Economiștii spun că următoarele luni vor fi importante pentru a vedea cu adevărat impactul asupra economiei Rusiei, mai precis pentru a vedea cât timp poate să continue să verse bani în războiul din Ucraina.
Foto: Shutterstock