Confidenţialitate

Cât de greu obțin primăriile banii pentru schimbarea iluminatului public. Primar: „Din 10 proiecte depuse câștigă 1”

Sute de localități au primit bani de la Guvern în ultimii 3 ani, ca să schimbe iluminatul stradal. Programul este derulat prin Administrația Fondului pentru Mediu și a devenit mai atractiv odată cu creșterea prețurilor la energie.

Cât de greu este, însă, pentru primării să obțină această finanțare?

Comuna Prundu, din județul Giurgiu, a schimbat iluminatul public de pe strada principală cu bani de la Administrația Fondului pentru Mediu.

Cel mai dificil este, spune primarul Cătălin Corbea, întocmirea unei documentații câștigătoare, în condițiile în care fondurile sunt limitate iar numărul primăriilor care vor să bani e din ce în ce mai mare.

„Vorbim de concurență de 1 la 10, adică din 10 proiecte depuse se câștigă 1.”

Înainte de a aplica, însă, e important să-ți analizezi bine șansele de câștig, spune primarul din comuna Prundu:

„Să faci un studiu de fezabilitate presupune să lucrezi cu 2-3 companii, o companie care face partea de proiecte tehnice, o companie care face partea de scriere, analiză de cost-beneficiu și așa mai departe și sunt niște costuri.”

Dar, odată finanțarea câștigată, investiția merită:

„A fost o investiție care s-a amortizat, o investiție care a funcționat. Este o chestiune în primul rând cu o bonificație de mediu, e greu să tragi o concluzie după facturi dar economia se poate face un calcul simplu cât este de mare, însumând consumul becurilor.”

Sute de localități au primit bani pentru modernizarea iluminatului public, de la lansarea în 2020 a programului.

Oradea a primit anul acesta bani pentru modernizarea iluminatului public. Din calculele primăriei, economia ar fi de peste un milion de lei pe an iar consumul de energie electrică va scădea cu peste 60% pe an. În plus, emisiile anuale de CO2 se vor reduce semnificativ.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Citește și: Primarii cer Guvernului acordarea unei indemnizații speciale. „Ar fi o chestie morală de recunoaștere a importanței acestei funcții” | AUDIO