Confidenţialitate

Cascadorul Szobi Cseh, inmormantat cu onoruri militare

Cascadorul şi actorul Szobi Cseh a fost înmormântat cu onoruri militare duminică, în jurul orei 16.00, la cimitirul Bellu din Bucureşti, în prezenţa familiei, dar şi a câtorva sute de admiratori şi apropiaţi, precum şi colegi de breaslă.

Slujba de înmormântare a început la ora 15.00, la capela cimitirului Bellu catolic, sicriul – acoperit cu drapelul României – cu trupul neînsufleţit al lui Szobi Cseh fiind scos din capelă în jurul orei 15.30, în aplauzele celor veniţi să îl conducă pe ultimul drum.

Sicriul a fost purtat de militari din Regimentul 30 Gardă ‘Mihai Viteazul’, care au şi tras cele trei salve, la coborârea acestuia în mormânt, în aplauzele celor prezenţi.

Szobi Cseh a fost înmormântat pe Aleea Artiştilor din cimitirul Bellu.

La funeraliile cascadorului au participat câteva sute de persoane, apropiaţi, artişti, dar şi admiratori ai acestuia. Printre aceştia s-au numărat Vladimir Găitan, Ion Besoiu, Cabral şi soţia sa, Andreea Ibacka, Elvira Deatcu şi Carmen Tănase.

Coroane de flori din partea preşedintelui Traian Băsescu şi a premierului Victor Ponta au fost aduse la capelă, alături de altele din partea familiei, prietenilor, precum şi a Asociaţiei Cascadorilor Profesionişti din România. Tot din partea Preşedinţiei au fost aduse sâmbătă familiei medalia şi brevetul Ordinul Naţional Steaua României – în grad de Cavaler, care i-au fost acordate postmortem cascadorului vineri, pentru talentul şi profesionalismul dovedite în cinematografie, teatru şi televiziune, precum şi pentru implicarea în combaterea unor fenomene sociale negative.

‘Szoby Cseh s-a nascut la data de 11 decembrie 1942, in orasul Miercurea Ciuc. A lucrat încă din timpul facultăţii ca acrobat la Circul de Stat din Bucureşti. Din anul trei de facultate însă a început colaborările cu nume mari din lumea filmului românesc, precum Sergiu Nicolaescu sau Cezar Grigoriu.’

Szoby Cseh a fost pasionat şi de sculptură. A fost membru de onoare al Uniunii Artiştilor Plastici şi membru al Asociaţiei De Arte Da Vinci.

Unul dintre proiectele sale de suflet a fost Gladiator, iniţiat în 2005. Programul are ca scop prevenirea şi combaterea comportamentului antisocial la copii – pentru integrarea socială a copiilor fără posibilităţi materiale, orfani sau din familii dezorganizate, lipsiţi de adăpost sau cu handicap, inclusiv cei cu probleme de violenţă şi delincvenţă juvenilă.

Cascadorul Szobi Cseh a mai fost decorat cu Ordinul Naţional ‘Serviciul Credincios’ în grad de Cavaler.