Statul finanțează acumulatori de proastă calitate, acuză Asociația Prosumatorilor, în contextul în care vineri, 27 septembrie debutează o nouă sesiune a programului Casa Verde Fotovoltaice. În premieră, se oferă bani și pentru achiziția bateriilor de stocare. Ghidul Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) permite însă folosirea acumulatorilor ieftini și periculoși, care emană gaze și se deteriorează rapid.
Fiecare beneficiar va primi 30.000 de lei de la AFM pentru baterii de stocare de minimum 5 kWh, cu o garanție de cel puțin 5 ani și cu un număr minim de 5.000 de cicluri de încărcare/descărcare.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet: „Decizia a fost luată ca urmare a faptului că un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplați de la rețea în mijlocul zilei”
„Pentru prima oară finanțăm și stocarea. Curentul pe care îl producem în timpul zilei îl putem consuma în propria gospodărie noaptea, folosind acumulatori de minim 5 kWh, pe care îi finanțăm tot cu 90%, așa cum finanțăm și panourile fotovoltaice. Decizia a fost luată ca urmare a faptului că un număr însemnat de prosumatori se trezeau că erau decuplați de la rețea în mijlocul zilei”, a explicat ministrul Mircea Fechet.
Aici se califică însă și acumulatorii cu plumb, acid sau gel – baterii de proastă calitate, periculoase, care emană gaze, cu durață scurtă de viață și o tehnologie învechită, avertizează Dan Pîrșan, președintele Asociației Prosumatorilor din România, într-un interviu acordat Hotnews.
Oferta mică de baterii pe piață și cererea în creștere ar fi motivele pentru care AFM nu ar fi impus condiții mai restrictive în acest program, spune și Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, pentru sursa citată.
Sursa foto: Shutterstock