Confidenţialitate

Casa Regală va fi finanțată de la bugetul de stat și va primi Palatul Elisabeta pe următorii 99 de ani – proiect Guvern

Casa Regala va avea personalitate juridica, va fi finantata de la bugetul de stat si va primi gratuit Palatul Elisabeta, pe o perioada de 99 de ani

Casa Regala a Romaniei va deveni persoana juridica de utilitate publica si autonoma, se arata intr-un proiect de lege initiat de Guvernul Romaniei, pus joi in dezbatere publica, pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

Casa Regala va avea sediul in Palatul Elisabeta, care se afla in domeniul public al statului. Palatul va fi dat in folosita gratuita Casei Regale, pe o perioada de 99 de ani.

De asemenea, finantarea cheltuielilor de functionare curenta ale Casei Regale se va asigura de la bugetul de stat. Activitatile publice, proiectele si programele Casei Regale vor fi finantate atat din venituri proprii, cat si de la stat. Seful Casei Regale va avea pozitie de demnitate publica si va fi platit la nivelul unui fost sef de stat.

Casa Regală a României va primi în folosinţă gratuită, pentru 99 de ani, Palatul Elisabeta, iar cheltuielile de funcţionare curentă a Casei vor fi suportate din fonduri publice, dar cu obligaţia ca şeful Casei Regale, astăzi Regele Mihai, să prezinte anual Parlamentului, în scris sau în persoană, un raport. Astăzi, cheltuielile de întreţinere a Palatului Elisabeta scot din buzunarul Casei Regale aproximativ 5.000 euro lunar.

Casa Regală va avea la dispoziţie un serviciu administrativ, finanţat tot din bugetul de stat, dar cu posibilitate de atragere de bani şi din surse private, cu 20 de angajaţi.

Regulile vor fi stabilite de Guvern prin proiect de lege pentru care va fi necesar şi avizul Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT).

Casei Regale îi este acordată personalitate juridică, poziţia de Şef al Casei Regale este recunoscută ca fiind una de demnitate publică, iar şeful Casei va primi în continuare o indemnizaţie lunară similară celei acordate unui fost şef de stat (circa 5.000 de lei). Palatul Elisabeta va fi în domeniul public al statului şi în folosinţa gratuită a Casei Regale, pentru 99 de ani.

Proiectele Casei Regale vor fi finanţate tot din buget, ca şi din venituri proprii.

Patrimoniul Casei Regale este diferit şi nu poate fi comasat cu patrimoniul personal al oricărei persoane, inclusiv al Şefului Casei Regale, mai este stabilit în document.

Guvernul arată că astfel activitatea publică a Casei Regale este încadrată “predicitbil”, toate activităţile fiind însă sub controlul Parlamentului.

În maximum 10 zile de la data la care proiectul de lege va deveni aplicabil, Şeful Casei Regale, astăzi Regele Mihai I, va trebui recunoscut printr-o Declaraţie comună a celor două Camere ale Parlamentului.

Anual, el va trebui să prezinte Parlamentului, în scris sau în şedinţă reunită, la solicitarea preşedinţilor celor două Camere, un raport asupra activităţii Casei Regale în anul precedent.

În urmă cu o săptămână, prim-ministrul Dacian Cioloş a precizat că Guvernul pregăteşte un proiect care să reglementeze statutul Casei Regale în societatea românească, premierul salutând un eventual sprijin al partidelor pentru această iniţiativă.

Tot joia trecută, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, s-a întâlnit cu Principesa Margareta la Palatul Elisabeta, cei doi discutând despre rolul Casei Regale în societatea românească.

Numarul maxim de posturi al serviciului administrativ al Casei Regale este de 20 de posturi, finatate de la bugetul de stat.

In prezent, Casa Regala a Romaniei nu are personalitate juridica de sine statatoare, ceea ce produce foarte mari inconveniente, nu numai siesi, ci si institutiilor publice cu care intra in parteneriat, deoarece acestea trebuie sa actioneze precum ca o persoana fizica, sau cu organizatiile non-guvernamentake infiintate pentru a sustine activitatile Casei Regale, in loc sa poata incheia parteneriate direct cu aceasta. Toate activitatile publice ale Casei Regale sunt finantate in principal din fonduri proprii si in secundar din atragerea de fonduri private, precum si cu ajutorul in natura al unor institutii de stat. In considerarea caracterului de interes public al majoritatii activitatilor de anvergura ale Casei Regale, este dezirabila crearea posibilitatii de finantare a acestora si din fonduri publice, ca si a aparatului administrativ afectat indeplinirii lor“, se arata in nota de fundamentare a proiectului de lege.

Proiectul de lege este semnat de Sorin Chelmu, secretarul general al Guvernului si de Vasile Dîncu, vicepremier. Este avizat favorabil de ministrul Finantelor, Anca Dragu, ministrul Muncii, Dragos Pîslaru, ministrul Afacerilor Externe, Lazar Comanescu, ministrul pentru Consultare Publica, Victoria Alexandru si de ministrul Justitiei Raluca Prună.