Confidenţialitate

Casa Elisabetei Rizea, femeia care le-a ținut piept comuniștilor | FOTO

În această casă din satul Nucșoara, județul Argeș, au locuit soții Elisabeta și Gheorghe Rizea, confidenți și apropiați ai familiei Arnăuțoiu și ai partizanilor anticomuniști care au rezistat în Munții Făgăraș timp de aproape zece ani, între 1949 și 1958.

Prin exemplul ei de rezistență și devotament, Elisabeata Rizea avea să devină un simbol al demnității în fața comuniștilor.

Deși, timp de 12 ani, a fost torturată și schingiuită de Securitate pentru că a susținut cu hrană și informații grupul de partizani din Munții Făgăraș, conduși de locotenentul Toma Arnăuțoiu și colonelul Gheorghe Arsenescu, femeia nu și-a trădat niciodată soțul și apropiații.

A fost arestată în 1950 și a executat șase ani de închisoare pentru uneltire contra ordinii sociale, timp în care a fost supusă unor chinuri îngrozitoare. Imediat ce a fost eliberată, a continuat să sprijine partizanii din munți și să le asigure supraviețuirea, trimițându-le hrană și informații.

A fost arestată a doua oară în 1958 și a executat încă șase ani de închisoare, până în 1964, când a fost emis decretul prin care aproape toți deținuții politici au fost eliberați.

După Revoluție, datorită celebrului interviu realizat de Lucia Hossu Longin pentru seria Memorialul Durerii, Elisabeta Rizea a devenit una dintre cele mai reprezentative exemple de rezistență împotriva comuniștilor din România.

În memoria Elisabetei Rizea (1912 – 2003), strănepotul ei, Bogdan Vârvoreanu, a înființat proiectul C.E.R (Casa Elisabeta Rizea).

Scopul acestui proiect este de a amenaja a unui spațiu memorial în jurul casei fostei luptătoare anticomuniste. Din donațiile primite, s-a reabilitat, până acum, temelia casei.

Puteți afla mai multe despre proiect și cum puteți sprijini, chiar aici.

“În această casă, Regele Mihai a înnoptat de câteva ori, și când era copil, și acum, după Revoluție când a venit în țară. În această zonă a fost domeniul de vânătoare al regilor, de aceea Regele Mihai a venit de mic, cu familia.

Aici, învățătorul Arnăuțoiu (n.r. tatăl lui Toma Arnăuțoiu) organiza niște șezători unde Regele a participat. Astfel, Regele Mihai a înnopat în casa Elisabetei Rizea”, povestește Constantin Berevoianu, profesor de istorie la școala din Nucșoara.

“Jurământul de credință al partizanilor s-a depus în casa lui Gheorghe Rizea. Când a luat ființă mișcarea de rezistență împotriva comuniștilor, familia Arnăuțoiu și ceilalți membri din sat au depus aici jurământul că nu vor trăda Regele și Patria”, a completat profesorul Constantin Berevoianu.

Foto: Lavinia Dragomir