Mâncăm carne de pui și porc fără gust, roșii din Turcia, Grecia și Maroc pentru că producția internă nu este suficientă. Asociațiile de fermieri și agricultori încearcă să încurajeze românii să aleagă produsele românești. Subiectul a fost dezbătut într-o conferință de specialitate.
Jean Ionescu, reprezentantul unei companii din sectorul agricol: „Noi avem o hrană de calitate din punct de vedere vegetativ două luni și jumătate pe an”
„Clar, fermele de familie și menținerea acestui gust autentic românesc are perfect sens, dar despre ce discutăm în general? Discutăm despre a avea capabilitatea să avem aceste roșii tot anul. Ori noi livrăm roșii de calitate… nu avem cum, nu? Le avem două luni. Iar în 10 luni trebuie să luăm din Almeria, din Olanda, din Grecia, din Maroc. E simplu, noi avem o hrană de calitate din punct de vedere vegetativ două luni și jumătate pe an”, a explicat Jean Ionescu, reprezentantul unei companii din sectorul agricol.
Producția de carne de pui în România a cunoscut o creștere
Dacă în 2022, consumul mediu de carne de pui era de 27,5 kilograme per locuitor, în 2023 a ajuns la puțin peste 28 kilograme anual – arată datele Uniunii Crescătorilor de Păsări.
Bogdan Grama, reprezentanul unei companii specializate în furaje, creșterea păsărilor și a animalelor: „Cum să fie gust sau cum să fie bun dacă aducem carne din Spania, importăm probabil câteva sute de mii de tone, carne injectată”
„Noi facem carne de porc, carne de pasăre. La carne de pasăre, cu toții – producătorii – am mers în sus și am reușit și putem mai mult. Noi o să facem anul viitor 70 de milioane de păsări care mănâncă cereale. Și mănâncă cereale din România. La porc avem numai 650 de mii de locuri de cazare.
Cum să fie gust sau cum să fie bun dacă aducem carne din Spania, importăm probabil câteva sute de mii de tone, carne injectată, pe care o importăm cu un termen de garanție de 20 de zile, o cumpărăm din supermarket în a 18-a zi și spunem că este carne proaspătă”, a spus Bogdan Grama, reprezentanul unei companii specializate în furaje, creșterea păsărilor și a animalelor.
Când vine vorba de consumul de ouă, românii depășesc media europeană
Românii consumă anual aproape 250, față de o medie europeană de 230.
Sorin Pîslaru, redactor șef al Ziarului Financiar: „Dacă vine un american aici și mănâncă mic dejun spune că aici e viitorul”
„Americanul mediu, nu spun cel cu resurse, mănâncă mult mai prost decât românul mediu. Dacă noi ne ducem pe acest drum, în care îmi aduce ca urmare a performanțelor de prleucrare mie mi se întoarce o omletă sub formă de praf și o pâine carton dulce, păi nu am nevoie de asta. Eu spun nu. De ce nu pot să gândesc un model al meu, modelul meu. De ce să nu acceptăm că un măr e mai mare, un măr e mai mic și așa mai departe, poate e o chestie de educație. Dacă vine un american aici și mănâncă mic dejun spune că aici e viitorul. Noi vedem obezitatea care există. De unde vine?”, a spus Sorin Pîslaru, redactor șef al Ziarului Financiar.
Sursa foto: Shutterstock