
Piețele agroalimentare din Constanța sunt, in aceste zile, pline de cumpărători dornici să își facă ultimele cumpărături înaintea sărbătorilor pascale. Cea mai mare aglomerație este în halele în care fermierii vând carnea de miel dobrogean, cunoscută pentru gustul deosebit, fără mirosul specific oilor.
Audio Player
Carnea de miel dobrogean, celebră pentru gustul său deosebit
E forfotă mare în Piața Griviței din Constanța, cea mai mare din oraș. În hala proaspăt modernizată, oierii își etalează marfa agățată în chingi, sau porționată și pusă in vitrinele frigorifice. Totul este fiscalizat, spune un tânăr fermier:
„45 lei, kilogramul, pentru că și aici, vă dați seama, sunt cheltuieli. Și viu cât costă? Viu, în jur de 20 de lei plus ANAF-ul care este este de 8% din valoarea totală”.
E cam scump, crede un cumpărător.
„Dimineață am vorbit cu un coleg din București și a zis că în Piața Obor era 37 de lei, mielul”.
Cei mai mulți clienți, însă, au venit special să cumpere carnea de miel dobrogean. Preferă să ia cantități mai mici, porționate:
„Am mai mâncat în alți ani din alte regiuni, am mai găsit și la supermarket și nu a fost atât de gustos ca al nostru”, explica o doamnă interesată să facă o ciorbă și drob. Mielul dobrogean ar fi mai gustos pentru că mănâncă porumb și lucernă sărată de pe pășunile însorite din zonă.
„Este rasa Merinos și este o carne mai bună, mai dulce. Eu am clienți care vin din București de ani de zile că zic că le place gustul de Constanța”.
Piețele din Constanța îi așteaptă pe clienți până în preziua Paștelui.
Sursa foto: Ghiulfer Predescu
Citește și: Cât costă, în medie, un coș de cumpărături pentru masa de Paște | AUDIO