Coregraful Cornel Patrichi a încetat din viață la vârsta de 72 de ani. Deşi mulţi l-au cunoscut graţie showului TV “Dansez pentru tine”, Cornel Patrichi are o carieră impresionantă care se întinde pe mai multe decenii.
Născut la Bucureşti pe data de 1 aprilie 1944, în zodia berbecului, Cornel Patrichi a fost la şcoala de balet şi a absolvit Liceul de Coregrafie în 1962, fiind angajat, în acelasi an, ca balerin la Teatrul “Constantin Tănase”. Weekendul trecut avea plănuită o petrecere pentru marcarea aniversării a 72 de ani de viaţă, însă din cauza sănătăţii din ce în ce mai şubrede, acesta nu s-a mai văzut cu prietenii.
“În mod normal, copilul începe de acasă să țopăie, iar părinții observă și spun hai să-l ducem la școală. Eu am nimerit la școala de coregrafie dintr-o întâmplare. Era 1953 (..). A apărut o doamnă care ne-a întrebat dacă vrem să mergem la balet. Luase notele noastre de la sport și de la cultura generală. Așa am nimerit eu la școala de balet. (…) Viața unui copil, într-o școală de balet, e cumplită! E anostă… Abia într-a VIII-a a început să-mi placă! Se îmbina arta cu tehnica… Dansul clasic nu e o plăcere pentru un copil!”, își amintea Cornel Patrichi într-un interviu.
În anul 1972, directorul Teatrului Fantasio din Constanța îi propunea să fie prim-balerin la teatrul său, unde a performat timp de zece ani, făcând în tot acest timp naveta București-Constanța.
Nici televiziua nu i-a fost străină artistului, înainte să devină jurat la “Dansez pentru tine” şi să fie cunoscut de noi generaţii, Cornel Patrichi a lucrat cu Valeriu Lazarov, Ovidiu Dumitru şi Alexandru Bocăneț, până spre finalul anilor 70.
A ajuns să se afirme şi în străinătate, aventură rezumată într-un interviu pentru Agerpres astfel: “Am pregătit trei numere și am luat avionul spre Dresden. Am lucrat o lună și am câștigat enorm de mulți bani. Ne-am întors în țară și am mai plecat, am ajuns și pe scena la San Remo. Vremurile erau din ce în ce mai grele. În ’87 am plecat în Italia, cu un spectacol, și am rămas. Aveam bani, ne-am cumpărat imediat o casă, o mașină”, povestea Cornel Patrichi într-un interviu acordat în urmă cu doi ani pentru Agerpres.
Cornel Patrichi s-a întors în țară după 1999, la invitaţia lui Florin Călinescu de a realiza coregrafia la emisiunea “Vineri seara cu Florin Călinescu”. Aici a realizat 88 de spectacole de balet în doar 11 luni.
Legăturile sale cu televiziunea au devenit apoi din ce în ce mai puternice.
Înainte de debutul celei de-a 13-a ediţii “Dansez pentru tine”, de la PRO TV, în toamna lui 2012, Cornel Patrichi a fost înlocuit din juriul emisiunii TV, după cum povestea la momentul respectiv în presă.
“Habar nu am de ce au luat decizia asta, probabil pentru că nu am vrut să-mi las mustăcioară de Rică, fante de Obor. Mi-au spus că au hotărât să rămână patru persoane în juriu. Mi s-a părut o decizie ciudată după aproape şapte ani, cât am lucrat cu ei. Nu ştiam că a fost adus Edi Stancu. Ce să mai spun? Trăim vremuri ciudate. Eu când eram coregraf, mă duceam acasă, inventam mişcări şi a doua zi le puneam în practică, nu le copiam de pe Internet”, declara atunci Cornel Patrichi pentru Click.
Printre filmele pentru care a lucrat ca actor sau coregraf se numără “Pădurea pierdută”, “Pentru că se iubesc”, “Cântecele mării” (1971), “Veronica” (1972), “Un august în flăcări” (1974), “Bună seara, domnule Wilde”, “Actorul și sălbaticii”, “Alexandra și infernul” (1975), “Gloria nu cântă” (1976), “Eu, tu și Ovidiu” (1977), “Melodii, melodii” (1978), “Sfârșitul nopții” (1982), “Viraj periculos” (1983), “The King of Communism: The Pomp and Pageantry of Nicolae Ceaușescu” (2002).
Cornel Patrichi a fost decorat cu Ordinul “Meritul Cultural” în grad de Cavaler de președintele României, pe 23 februarie 2004.