Testele de sarcină au o sensibilitate foarte mare și multe femei pot afla, astfel, că sunt gravide înainte de a avea semnele și simptomele specifice. Aceste teste depistează în urină prezența unui hormon care este produs ca urmare a existenței ovulului fecundat.
Dacă primul test este negativ, dar credeți că puteți totuși să fiți gravidă, repetați testul peste o săptămână. Între timp, evitați medicamentele care pot dăuna copilului sau expunerea la raze X.
Simptomele de început de sarcină variază foarte mult de la o gravidă la alta. Unele femei nu prezintă niciun simptom, pe când altele au simptome severe.
Deși multe femei cred că greața este primul semn al sarcinii, de regulă sunt alte semne și simptome care apar mai întâi.
Oboseala extremă manifestată prin lipsa de energie este cel mai frecvent semn al unei sarcini care se manifestă, de regulă, în primele 12 săptămâni.
Pe listă se adaugă și micțiunile frecvente, însă orice gravidă trebuie să se prezinte la medic pentru a fi testată pentru infecție urinară, atunci când apar senzația de usturime sau febra.
Tot ca o manifestare a sarcinii poate apărea și constipația, care apare în urma efectului progesteronului asupra intestinelor. De aceea, se recomandă alimentele bogate în fibre și consumul ridicat de apă.
Alte semn precoce ale sarcinii sunt sensibilitatea sânilor și creșterea în volum a acestora. De asemenea, areola mamară devine mai închisă la nuanță și își mărește diametrul.
Schimbările hormonale din sarcină conduc la iritabilitate. De asemenea, simțul mirosului poate deveni mai puternic și unele gravide pot avea senzația de gust metalic în gură.