Confidenţialitate

Care sunt semnele esentiale ale inflamației

Inflamația reprezintă un răspuns de apărare a corpului împotriva agenților patogeni și constă dintr-o serie de evenimente al căror scop principal este eliminarea factorului agresiv, combaterea infecțiilor și repararea leziunilor produse în urma acestora.

Deși inflamația este astfel un instrument benefic, atunci când este în exces, foarte puternică și prelungită, poate provoca la rândul ei afectarea țesuturilor în care apare. O astfel de situație este reprezentată și de bolile alergice sau de cele autoimune, precum lupusul eritematos sistemic sau artrita reumatoidă.

Inflamația poate fi acută, cu debut rapid și o durată scurtă, sau cronică, ce durează zile sau ani.

Care sunt semnele esențiale ale inflamației? Pe acestea le cunoaștem mulți dintre noi, mai ales dacă am avut o rană superficială ce s-a infectat. Acestea, descrise cu mult timp în urmă de către părinți ai medicinei, constau în creșterea locală a temperaturii locale, roșeața, denumită medical eritem, umflarea zonei, durerea și pierderea funcției segmentului afectat.

Toate aceste semne cardinale ale inflamației apar în urma activității celulelor sanguine albe numite leucocite, care secretă diferite substanțe cu mai multe roluri. Organismul știe exact unde se află agentul infecțios folosind mecanisme complexe similare de exemplu unui sistem de navigare folosit de noi la bordul unui autoturism și direcționează celulele albe spre teritoriul afectat. Vasele se dilată, fluxul de sânge crește local și astfel se explică roșeața și temperatura crescută a zonei inflamate.

Inflamația este un proces care apare și în jurul tumorilor, încercând să lupte împotriva acestora, sau în zonele de infarct cardiac, caz în care, dacă pacientul supraviețuiește, contribuie la formarea unei cicatrici.

FOTO: Shutterstock