Pentru ca în această perioadă îşi fac apariţia efectele neplăcute ale frigului, e bine să ştim care sunt plantele care ne pot ajuta în această perioadă, beneficiile lor şi mai ales cum pot fi găsite şi folosite.
Fares, una dintre cele mai vechi și autentice mărci din România, fiind alături de consumatorii români încă din anul 1929, a descoperit încă de la înfiinţare beneficiile plantelor şi în decursul timpului a perfecţionat modul în care le prelucrează şi integrează în produsele atât de populare.
Pornind de la prospectul Plantusin, de la Fares, am căutat să aflăm mai multe despre plantele din compoziţia lui şi cum te ajută în anotimpul rece.
Pătlagina
Pătlagina este cunoscută ca plantă medicinală inca de pe vremea dacilor care o foloseau pentru sanatatea aparatului respirator.
În unele zone din țara noastră este denumită iarba tăieturii sau mama padurii, deoarece frunzele proaspete de patlagina se aplica pe răni sau tăieturi pentru a grăbi vindecarea.
Cercetatorii au descoperit ca pătlagina este bogată in minerale și calciu, vitaminele A, C şi K, tanin, caroten, enzime şi pectine.
De asemenea, contine substante care calmeaza iritatiile de la nivelul mucoaselor, precum si compusi care au efect imunostimulator.
Aceste efecte, plus multe alte beneficii pentru organismul uman fac din patlagina o planta care cu siguranta te poate ajuta in anotimpul rece.
Florile de tei
Teiul este recunoscut încă din Antichitate pentru calităţile sale benefice extraordinare. Unele popoare îl considerau un arbore sacru, iar altele credeau că sub influenţa miresmei sale îmbătătoare oamenii spun doar adevărul. De aceea îndrăgostiţii îşi jurau iubire eternă la umbra teiului înflorit, simbol al fertilităţii şi prosperităţii.
Florile de tei sunt cunoscute pentru proprietățile lor calmante, liniștitoare, sudorifice şi acționează asupra aparatului respirator, ajutand la calmarea iritaţiilor căilor respiratorii și la ușurarea expectorației.
Asadar, teiul este cu siguranta o planta care ne poate ajuta în sezonul rece.
Scaiul Vântului
Scaiul Vântului este o plantă utilizată încă de pe vremea grecilor şi romanilor, iar denumirea populară vine de la faptul că toamna este de multe ori ruptă de vânt şi purtată la mari distanţe.
Scaiul Vântului conţine substanțe care printr-un mecanism reflex susţin expectoraţia liberă şi au efect calmant local, fiind considerată una dintre plantele ideale pentru a ne ajuta în sezonul rece.
Cimbrișorul
Cimbrișorul este o plantă frecvent întâlnită la noi in tara, fiind cunoscut și sub denumirea de buruiană de balsam, tămâiță sau iarba cucului.
Este cunoscut și utilizat încă din Antichitate, datorită proprietăților sale aromatice deosebite. În Evul Mediu cimbrişorul era considerat drept o iarbă a războinicului, dătătoare de curaj şi de vitejie în luptă. Mănunchiuri de cimbrisor și de cimbru se puneau în camerele bolnavilor pentru a dezinfecta aerul.
Cimbrișorul conține o mare cantitate de ulei volatil care acționează la nivel bronșic contribuind la fluidizarea şi eliminarea secreţiilor bronşice, fiind extrem de util în sezonul rece.
Mugurii de pin
Pinul este unul din cele mai răspândite conifere din Europa și Asia si mai este cunoscut sub denumirile de brad de munte, chifăr, molete sau molid. Pentru efectele benefice se folosesc mugurii (recoltați primăvara), acele, conurile și rășina acestuia.
Mugurii de pin sunt cunoscuţi încă din cele mai vechi timpuri pentru beneficiile pe care le aduc organismului. Conform unor papirusuri egiptene, medicii faraonilor obişnuiau să prescrie pinul pentru sănătatea plămânilor.
Studiile moderne au arătat că mugurii de pin sunt bogați în ulei volatil, rezine și vitamina C. Au importante proprietăți expectorante prin care contribuie la buna funcționare a aparatului respirator. Prin urmare, pinul este o planta care ne poate ajuta in perioadele reci ale anului.
Fares este alături de consumatorii români încă din anul 1929. Construind această afacere la poalele Sarmizegetusei, în inima Daciei, succesul companiei a avut la bază păstrarea tradiției seculare a folosirii plantelor medicinale și descoperirea constantă de noi moduri de utilizare a plantelor în slujba sănătății oamenilor.
Astfel, Fares a devenit lider pe piața ceaiurilor și a remediilor din plante medicinale din România, iar astăzi oferă o gamă largă de produse apreciate de toţi cei care le încearcă – Biomicin, Plantusin, Hapciu Solubil sau Biosept.