Confidenţialitate

Care sunt operațiile de ultimă oră pentru tratarea glaucomului? (P)

Glaucomul e boala oftalmologică ce afectează nervul optic. E gravă deoarece netratată, poate duce la pierderea vederii. Există riscul să apară la orice vârstă, dar e mai frecventă la adulții de peste 60 de ani.

Multe forme de glaucom nu se manifestă prin simptome explicite. Boala evoluează atât de încet, încât e posibil să nu observi o schimbare în calitatea vederii de abia atunci când aceasta e într-un stadiu avansat. De aceea, e important să mergi regulat la consultații oftalmologice, pentru a depista orice formă de glaucom la timp.

Descoperă ce cauzează această boală, cum se poate manifesta și cum te ajută operația de glaucom.

Ce cauzează glaucomul?

Partea din spate a ochiului tău produce în mod constant un lichid transparent, numit „umoare apoasă”. Acest lichid e menit să umple partea frontală a ochiului, după care e eliminat din organism prin canalele din cornee și iris. Dacă aceste canale sunt blocate total sau parțial, crește presiunea intraoculară. De fiecare dată când se întâmplă asta, nervul optic se deteriorează puțin câte puțin. Drept urmare, scade calitatea vederii la ochiul sau ochii afectați.

Presiunea intraoculară crescută poate avea și alte cauze, pe lângă obstrucționarea canalelor din interiorul ochiului. Medicii consideră că și următorii factori pot influența în mod negativ presiunea din interiorul ochiului:

  • Picăturile pentru dilatarea pupilei
  • Anumite medicamente (Ex. corticosteroizii)
  • Fluxul sanguin redus sau slab către nervul optic
  • Tensiunea arterială mare

Uneori, cauza creșterii presiunii intraoculare rămâne necunoscută.

 

Care sunt simptomele glaucomului?

Deși majoritatea pacienților care se confruntă cu glaucom nu prezintă simptome, există posibilitatea să te confrunți cu:

  • Durere sau presiune oculară
  • Dureri de cap
  • Halouri colorate în jurul luminilor
  • Vedere slabă, în ceață sau în tunel
  • Pete oarbe în câmpul vizual
  • Greață și vărsături
  • Ochi roșii

Deteriorarea nervului optic din cauza glaucomului e ireversibilă. Totuși, consultațiile oftalmologice periodice și tratamentul pot ajuta la încetinirea și prevenirea orbirii; mai ales dacă boala e depistată în stadii incipiente.

Ce presupune operația de glaucom?

Glaucomul se tratează prin reducerea presiunii intraoculare. Opțiunile includ picături oftalmice, medicamente orale, tratament cu laser, intervenții chirurgicale sau o combinație între acestea.

Astăzi vorbim despre operația de glaucom. Există mai multe proceduri pentru drenarea umoarei apoase și scăderea presiunii intraoculare:

  1. Iridotomia cu laser: E o intervenție prin care se creează un canal în iris, pentru a permite drenajul umorii apoase. Aceasta are ca scop egalizarea presiunii dintre camera oculară anterioară și cea posterioară, și deschiderea unghiului iridocornean.
  2. Trabeculoplastia cu laser: Are rolul de a extinde spațiile trabeculare (zona pe unde e eliminată umoarea apoasă din ochi), facilitând eliminarea mai eficientă a lichidului din ochi.
  3. Iridoplastia periferică cu laser: Se face atunci când iridotomia nu este posibilă sau ca o etapă pregătitoare pentru trabeculoplastie. Presupune contractarea periferică a irisului pentru a deschide unghiul iridocornean.
  4. Ciclofotocoagularea cu laser: Implică distrugerea unei părți a corpului ciliar pentru a reduce secreția de umoare apoasă, reducând astfel și presiunea oculară.

E important să mergi la consultații oftalmologice regulate, care includ evaluări ale presiunii oculare. Dacă glaucomul e depistat la timp, orbirea poate fi încetinită sau prevenită. Dacă ai glaucom, vei avea nevoie de tratament sau monitorizare pentru tot restul vieții.