Confidenţialitate

Care sunt investigațiile medicale recomandate periodic pentru tine și familia ta? (P)

Pentru a te asigura că te bucuri de o stare de sănătate optimă, este recomandat să mergi la medic regulat. Controlul medical periodic are rolul de a depista unele patologii înainte să apară sau de a diagnostica altele în stadii timpurii când tratamentul are șanse mai mari de reușită. Investigațiile medicale recomandate depind de vârsta și de istoricul pacientului. Citește în continuare și află care sunt investigațiile medicale de rutină recomandate pentru tine și familia ta.

Analizele de sânge

Determinarea valorilor unor parametri din sânge este necesară pentru evaluarea funcției organelor interne, iar aceste analize aduc informații suplimentare în completarea examenului clinic realizat de medic. Există o serie de abonamente medicale individuale pentru adulți și copii. Printre analizele de sânge uzuale se numără:

  • Hemoleucograma completă – oferă informații cu privire la numărul și aspectul celulelor sangvine implicate în apărarea imunitară, transportul gazelor prin sânge sau coagulare;
  • Creatinina și ureea – oferă informații cu privire la funcția renală;
  • Glicemia – nivelul glucozei în sânge;
  • Transaminazele și bilirubina – oferă informații cu privire la funcționarea ficatului;
  • Profilul lipidic: colesterol total, LDL-colesterol, HDL-colesterol și trigliceride – analize importantă pentru evaluarea sănătății aparatului cardiovascular;
  • Electroliții: sodiu, potasiu, calciu, magneziu.

Evaluarea tensiunii arteriale

Alături de profilul lipidic, determinarea tensiunii arteriale este esențială pentru evaluarea sănătății aparatului cardiovascular. Depistarea precoce a hipertensiunii arteriale și gestionarea corectă a acesteia scade riscul apariției unor patologii cardiovasculare precum infarctul miocardic sau accidentul vascular cerebral. Măsurarea tensiunii arteriale este neinvazivă și nedureroasă și durează câteva minute. În cazul în care medicul va considera necesar, îți poate recomanda măsurarea tensiunii arteriale timp de 24 de ore prin intermediul unui dispozitiv de tip Holter.

Screeningul pentru cancer de sân

Pentru pacientele cu vârsta cuprinsă între 50 și 74 de ani se recomandă efectuarea anuală a unei mamografii pentru detecția precoce a cancerului de sân. Mamografia este o investigație imagistică ce folosește raze X pentru a obține imagini detaliate ale țesutului mamar.

Screeningul pentru cancerul de col uterin

Depistarea precoce a cancerului de col uterin se poate face prin intermediul testului Babeș-Papanicolau. Testul presupune recoltarea probelor de la nivelul colului uterin și analiza microscopică a celulelor respective în vederea identificării unor modificări patologice. Pentru pacientele cu vârsta cuprinsă între 21 și 29 de ani se recomandă efectuarea testului Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani, în timp ce pacientele cu vârsta cuprinsă între 30 și 65 de ani pot alege între efectuarea testului Babeș-Papanicolau o dată la 3 ani și testarea pentru infecția cu virusul Papiloma uman (HPV) o dată la 5 ani.

În concluzie, consultul medical periodic îți oferă o imagine de ansamblu asupra stării tale de sănătate și este esențial pentru depistarea timpurie a unor patologii. Discută cu medicul tău de familie și află care sunt cele mai potrivite investigații de rutină pentru tine pentru a te asigura că organismul tău este sănătos!

Foto: Pexels /Karolina Grabowska