Confidenţialitate

Care sunt ariile protejate din apropierea orașului Cluj-Napoca

Continuăm seria recomandărilor de petrecere a timpului liber în natură. Dacă locuiți în Cluj Napoca (sau sunteți doar în vizită) aveți în apropiere mai multe arii protejate. De pildă, Rezervația Naturală Cheile Turzii, aflată la vreo 35 de kilometri sud de Cluj. A fost declarată arie protejată încă din 1938 și este printre cele mai vechi din România. Cu ceva noroc și multă răbdare, puteți observa păsări precum acvila de munte, ciocârlia de pădure sau viesparul, toate specii protejate. În Rezervația Cheile Turzii sunt amenajate și trasee tematice, inclusiv unele cu panouri care conțin informații despre flora, fauna sau relieful zonei. Cel mai important se numește “Detectivii naturii”.

La 40 de kilometri nord-est de Cluj se află Stufărișurile de la Sic. Așa cum îi spune și numele, cea mai mare parte a rezervatiei este este acoperită de stuf și alte plante acvatice. Rezervația de la Sic este a doua cea mai mare întindere de stuf din România, după Delta Dunării, și vă sfătuiesc să căutați clipuri pe YouTube. Veți vedea o mare verde de stuf, pe care a fost construit un ponton de lemn, lung de un kilometru. Din loc în loc, au fost amenajate și foișoare din care e relativ ușor să observi (dacă nu, să auzi) presuri și pițigoi de stuf, egrete mari, sau corcodei mici.

La o aruncătură de băț de Cluj (la propriu) se află Pădurea de stejari Hoia. O parte dintre arbori au primit și nume. Robi, de exemplu, se află la marginea Pădurii Hoia, și trunchiul lui are un diametru de peste 5 metri. În caz că vă întrebați, Robi este un fel de prescurtare a denumirii științifice a speciei, Quercus robur. Și da, Pădurea Hoia este recunoscută și pentru ceva presupuse fenomene paranormale. Colegul Victor Marin l-a întrebat pe Adrian Dohotaru, activist de mediu și membru al Asociației Societate Organizată Sustenabil, dacă a văzut ceva activități misterioase în pădure…

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deși nu este încă arie protejată, mai multe ONG-uri propun ca Parcul Est din Cluj să capete acest statut. Lucru mai puțin cunoscut, în multe orașe ale României sunt zone care merită protejate și pentru mai multe detalii, căutați pe Facebook “Rețeaua pentru Natură Urbană”. Adrian Dohotaru ne-a explicat că Primăria Municipiului Cluj-Napoca are în plan ca măcar o parte din Parcul Est să devină arie naturală urbană protejată.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Pentru mai multe sugestii de petrecere a timpului liber în natură, indiferent de orașul în care locuiți, puteți accesa cu încredere site-ul saptamanaverde.edu.ro.