Expertul militar Claudiu Degeratu a vorbit la România în Direct despre cele peste 50 de zile de război în Ucraina și despre impactul conflictului la nivel mondial.
Cea mai importantă lecție a războiului din Ucraina ar fi ca liderii lumii să ia în serioa ce spune președintele de la Moscova, mai ales că amenințările lansate în trecut au fost valide, spune expertul militar, la Europa FM:
„Cred că asta ar fi cea mai importantă lecție a ultimelor 50 de zile, faptul că lumea liberă, democratică, trebuie să ia foarte în serios orice amenințare care vine din partea unui dictator, oricât de pompoasă și de spectaculoasă ar fi prezentată audienței interne sau internaționale. Tot ce ne-a amenințat în toamna anului trecut Vladimir Putin se întâmplă. În noiembrie spunea că va pune o presiune constantă și intensificată asupra Europei și că lucrurile nu vor mai sta așa cum au stat până acum, cu dialog și cooperare și va solicita o serie întreagă de satisfacții, elemente (…). Ceea ce se confirmă din 2014 încoace e că are o strategie pe termen lung, chiar dacă ea nu este atât de performantă și nu evoluează ca la manual sau ca la un plan foarte bine făcut într-un birou din Statul major din Moscova, dar asta nu înseamnă că nu continuă să-și aplice măsurile pentru un obiectiv, care, sigur, nouă ni se pare destul de derizoriu.”
Mai mult, Claudiu Degeratu spune că nu mai poate fi vorba de un conflict doar între două țări, în condițiile în care Belarusul se implică tot mai mult în război, fiind de partea Rusiei:
„Astăzi am avut lovituri cu rachete lansate din avioane rusești care au plecat dintr-o bază aeriană din Belarus, deci nu mai discutăm doar de spațiul operațional rusesc și spațiul operațional ucrainean. Sunt cel puțin două baze aeriene în Belarus, destul de aproape de granița cu Polonia, care sunt de interes pentru Federația Rusă și acolo staționează și forțe aeriene rusești, vor staționa și sisteme de apărare S300, S400 și în viitor, pentru că Belarusul luna trecută a votat referendumul, s-ar putea ză găzduiască și foțe nucleare temporare, dizlocate de Federația Rusă (…). Deja nu mai este un conflict bilateral între două state, Belarusul este implicat în această acțiune militară.”
De ce își dorește Vladimir Putin un război?
„El în continuare consideră că un război devastator convențional în Europa ar putea reface și prestigiul Federației Ruse și deasemeni să extindă sfera de influență asupra unor țări care au avut politici pro-ruse, cum ar fi Germania”, a explicat expertul militar, la Europa FM.
Mai mult, liderul de la Kremlin își fixează mai multe obiective, pe care le schimbă în permanență, pentru a-și îndeplini măcar o parte din obiective, spune Claudiu Degeratu:
„Este interesat să folosească o strategie cu mai multe obiective pe care le schimbă din mers, chiar dacă nu-i reușește sau nu domină Alianța Nord Atlantică sau anumite țări din această regiune. Sunt țări precum Ungaria care vor să-și schimbe politica externă doar ca să aibă relații cu federația Rusă, deci cumva aceste amenințări funcționează cu un război asupra țărilor NATO. (…) Cel puțin pentru Ungaria, lucrurile au funcționat așa cum a dorit Moscova.”
Scopul final al lui Putin este redarea gloriei Federației Ruse, fără a fi conștient că nu mai are resursele necesare, explică expertul militar:
„Vrea o Federație Rusă care să fie recunoscută ca super-putere mondială și să-și aleagă sfera de influență pe care și-o dorește. Nu vrea să recunoască că este în declin, că nu mai rezistă la competiția cu China și Statele Unite și, în disperare de cauză, în loc să folosească puterea, dar nu mai are surse de putere, folosește forța militară care este ultimul atu care îl mai are la dispoziție (…). Dacă noi îl percepem ca fiind din ce în ce mai slab și în declin, avem cele două opțiuni: unii spun acum este momentul să profităm să încercîm să facem o schimbare în Federația Rusă (…) sau cei care spun să așteptăm să facă o implozie de la sine, iar această implozie o așteptăm și în Coreea de Nord de vreo 20 de ani și nu face implozie pentru că este ajutată de anumiți aliați, iar China se pregătește să ajute Rusia, pe bani.”
Urmăriți în continuare emisiunea integrală:
Foto: Shutterstock