După ce a fost desemnat premier, Sorin Grindeanu urmează să formeze Guvernul. El are la dispoziție 10 zile pentru a face publică lista cu ministri, ceea ce înseamnă că abia anul viitor vom ști numele noilor membri ai cabinetului. Programul și lista cu membrii guvernului se trimit spre dezbatere Camerei Deputaților și Senatului în termen de 10 zile de la desemnarea premierului.
Birourile permanente trebuie să stabilească data ședinței comune a comisiilor permanente și a ședinței comune a celor două camere, în cadrul cărora vor avea loc audierile miniștrilor, respectiv dezbaterea programului de guvernare.
Miniștri propuși vor fi audiați în comisiile de specialitate
Fiecare candidat pentru funcția de ministru, din lista noului guvern, va fi audiat de comisiile de specialitate ale celor două camere. Candidații vor primi din partea comisiilor avize consultative, pe care le motivează și le prezintă candidatului pentru funcția de prim-ministru. În situația în care un membru de pe lista noului guvern primește un aviz nefavorabil, premierul desemnat poate prezenta o nouă propunere sau poate să mențină propunerea inițială. Dacă premierul vine cu o nouă propunere, aceasta va fi supusă audierii.
Mai departe, votul final al cabinetului aparține plenului reunit. Parlamentarii vor vota secret cu bile.
Dacă noul guvern a fost validat de parlament, primul-ministru și membrii guvernului vor depune individual jurământul în fața Președintelui României. Guvernul, precum și fiecare ministru în parte își exercită mandatul începând de la data depunerii jurământului.
În cazul în care guvernul nu a fost validat, președinții celor două camere îl informează de îndată pe Președintele României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcția de prim-ministru.
În situația în care parlamentul respinge două solicitări de învestitură a guvernului, Președintele României poate să dizolve parlamentul. Pentru a putea fi inițiată de către președinte procedura dizolvării parlamentului, este nevoie ca legislativul să nu fi acordat votul de încredere pentru formarea guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după consultarea președinților celor două camere și a liderilor grupurilor parlamentare.
Parlamentul este în acest moment în vacanţă, dar parlamentarii pot fi convocați oricând în sesiune extraordinară.
De altfel, încă de joi parlamentarii PSD au primit un SMS de la liderii de grup în care li se cerea “să stea în stand-by” şi să nu plece în străinătate în perioada 2-7 ianuarie 2017, pentru a putea convoca sesiunea parlamentară extraordinară în cazul în care preşedintele Klaus Iohannis îl nominalizează pe Sorin Grindeanu la funcţia de premier, au declarat surse din PSD pentru agenția News.ro.
Potrivit altor surse din PSD, parlamentarilor social-democraţi li s-a cerut să stea acasă şi să nu plece în străinătate.