Confidenţialitate

Care este prețul corect de cumpărare a unei locuințe? Analistul financiar Iancu Guda: „Să reflecte chiria pe 15 ani, minus 20%” | VIDEO

Analistul financiar Iancu Guda a vorbit la România în Direct despre evoluția ratelor la creditele imobiliare și despre care ar fi prețul corect cu care ar trebui achiziționată o locuință.

În ultima perioadă, prețurile la locuințe au crescut din nou, pe fondul faptului că mulți caută acum spații mai mari, în care să și lucreze și să locuiască, explică analistul financiar:

„Este foarte multă lume care, pe fond emoțional, vrea spațiu mai mult poate, în perioada pandemiei, și dacu cât nu face, adică prețul de vânzare este de două ori și jumătate mai mare decât costul de construcție. (…) Problema în România, în medie, este că chiriile după pandemie sunt cu 10% mai mici față de cât erau înainte, pentru că foarte multă lume lucrează de acasă, de la părinți, de la țară (…) și au scăzut prețurile în general pe imobiliare, deci e cu 10% mai mică, dar prețurile au crescut, ceea ce este absolut irațional.”

În schimb, Iancu Guda explică de ce crede că prețul la apartamentele vechi ar urma să scadă:

„În mod normal ar trebui să scadă, pentru că, pentru apartamentele noi, cele tranzacționate sub 140.000 euro TVA-ul s-a dus de la 19 la 5%, ceea ce face o concurență și apartamentelor vechi care, chiar dacă nu se vând cu TVA, pentru faptul că sunt la a doua vânzare, bănuiesc că a durat mai mult de 5 ani de la tranzacție (…). Desemenea, apartamentele vechi nu fac subiectul presiunii costurilor de construcție mai mari, fiind construite în trecut. Și mai este o a treia, cererea pentru apartamentele vechi este în scădere, majoritatea care vor să-și cumpere o casă se gândesc la ceva nou, nu la ceva vechi și atunci toate acestea mă fac să cred că scăderea pentru apartamentele vechi o să fie prima și mai accentuată decât cea pentru apartamentele noi.”

Cele mai multe persoane interesate de achiziționarea unei locuințe privesc însă cu îngrijorare la evoluția ROBOR, indice despre care analistul financiar spune că va mai crește, fapt ce va duce la un grad de îndatorare și mai mare:

„Pentru cineva care s-a îndatorat până la 40% și a folosit întregul plafon, gândiți-vă că această creștere duce gradul de îndatorare al familiie la 52%, ceea ce este foarte mult. În mod normal, ROBOR maturitate 3 luni este în vecinătatea inflației, și dacă inflația va rămâne anul acesta la 10%, ar fi trebuit să vedem un ROBOR chiar de 9%, dar nu va ajunge acolo. (…) Dar eu cred că în curând, pe medie, în semestrul 2, va fluctua undeva la 5,5%, ROBOR maturitate 3 luni și BNR nu va duce dobânda mai mult de probabil 3,5. Această creștere va mai aduce încă un punct procentual până la sfârșitul anului, față de nivelul actual.”

Deci, ratele la creditele imobiliare vor mai crește. În acest context, este înțelept să îți cumperi o casă acum? Analistul financiar Iancu Guda:

„Decât să stai în chirie, mai bine cumperi casă, mereu am spus și la un moment dat s-a înțeles greșit că am recomandat eu că să stăm în chirie (…). Cele 3 întrebări care rămân sunt următoarele: atunci când îmi cumpăr o locuință ar trebui să mă asigur că nu mă supra-îndatorez, deci o eventuală rată lunară la bancă să nu depășească  25% din veniturile lunare ale familiei, al doilea aspect să îmi cumpăr casa pe care mi-o permit, ceea ce înseamnă că prețul nu ar trebui să depășească veniturile familiei pe 5 ani, din care scad 20% dacă o cumpăr pe credit(…). Ar trebui să avem o viață echilibrată, să putem și economisi și investi, nu doar să luăm credite și să stăm în casă supra-îndatorați și al treilea aspect, prețul corect. Care este prețul corect ce reflectă valoarea? Pentru cumpărător, în special, rămâne relevantă și valoarea investițională. Cu alte cuvinte, prețul ar trebui să reflecte chiria pe 15 ani, minus 20%. Deci, un apartament care se poate închiria cu 500 de euro, ar trebui să fie cumpărat la un preț corect de 72.000 euro. Chiria pe 15 ani, anual înseamnă 6.000, ori 15 ani 90.000, minus 20%.”

Urmăriți mai jos „România în Direct”, moderată de Cătălin Striblea, cu Iancu Guda: