Confidenţialitate

Care este circuitul apei în organismul uman

Apa constituie două treimi din corpul uman: permite circulația substanțelor nutritive, asigură eliminarea toxinelor, lubrifierea articulațiilor, menținerea sănătății ochilor și a pielii și ajută digestia.

Organismul nostru nu poate funcționa în condiții optime fără ajutorul apei.

Cantitatea totală de apă din organismul unui bărbat cu o greutate corporală medie de 70 kg este de aproximativ 40 litri.

Din totalul de apă ingerat pe cale orală, două treimi sunt sub formă de apă ca atare sau alte băuturi, iar restul provine din alimente. Dar, organismul nostru are capacitatea de a sintetiza apă, iar volumul acesteia variază între 150 și 250 ml/zi, în funcție de metabolismul fiecăruia.

Luând în calcul toate aceste date, rezultă că un aport normal de lichide este în jurul a 2 litri pe zi.

În același timp pierdem apă pe calea sistemului urinar, digestiv, dar și prin transpirație sau prin evaporare prin tractul respirator. Este necesar sa luăm în calcul că pierderea apei prin transpirație depinde de temperatura mediului înconjurător, astfel, în zilele călduroase lichidele organismului se pot epuiza rapid.

De asemenea, efortul fizic conduce la pierderi de apă, atât prin creșterea frecvenței respiratorii, cât și creșterea producției de căldură, transpirația devenind un proces mai abundent cu rolul de a scădea temperatura organismului.

O bună hidratare a organismului ne scapă de oboseală. Creierul funcționează mai bine dacă se menține o stare de hidratare optimă: crește viteza de reacția, capacitatea de concentrare și dispare oboseala. Luați în calcul, de asemenea, că deshidratarea ne încetinește metabolismul.