Confidenţialitate

Care au fost cele mai dragi roluri ale actriței Stela Popescu

Actrița  Stela Popescu a avut o carieră de aproape 60 de ani și a interpretat roluri memorabile în teatru și film, în producții de teatru radiofonic și televiziune.

În 1956 a fost admisă la Institutul de Artă Teatrală si Cinematografică, iar în paralel a continuat să susțină spectacole de teatru.

Imediat după absolvirea facultății a interpretat „Nu-i întotdeauna praznic” de A.N. Ostrovschi, în regia lui Cornel Todea.

A fost repartizată la Brașov și a debutat la Studioul „Casandra”, unde ajunge să susțină 400 de spectacole pe an.

Imediat după asta debutează și în film în „Alo? Ați greșit numărul” și începe o carieră de succes cu peste 25 de producții cinematografice.

Aici se numără „Nea Mărin miliardar” – în 1979, „Pe malul stâng al Dunării albastre” – în 1983, „Secretul lui Nemesis” – 1985, „În fiecare zi mi-e dor de tine” – în 1988, „A doua cădere a Constantinopolului” – 1994 sau „Sexy Harem Ada-Kaleh” – în anul 2001.

Pe scena teatrului a jucat alături de Iurie Darie, Ștefan Bănică, Dumitru Rucăreanu sau Alexandru Arșinel.

A avut roluri ca: „Dispariția lui Galy Gay”– în 1969, „Alcor și Mona” – în 1970, „Mandragora” – 1970, „Preșul” -1972, „Valpone”– 1974, „Trei surori”-1975, „Plicul” – 1976.

Printre cele mai dragi roluri ale actriței se numără Coana Chiriță. Îi amintea de perioada facultății când fiecare student trebuia să aleagă un rol pe care să-l interpreteze imediat ce trecea vacanța.

Stela Popescu s-a încăpățânat să învețe și rolul Chiriței, pe lângă monologul de Arghezi pe care îl primise de la profesor și simțea că nu i se potrivește. A luat nota 10 când a prezentat rolul, iar experiența Chiriței i-a rămas și când a început să joace oficial pe scena teatrului.

Când Smaranda Oțeanu, critic de film și teatru, a făcut repertoriul la „Opera Comică pentru Copii” s-a gândit la actriță atunci când a venit vorba de interpretarea Chiriței. Și cum Stela Popescu era deja familiarizată cu rolul, a decis să joace și a ajuns la 40 de spectacole interpretate la Opera Comică cu acest rol.

După ce a jucat 7 ani la Teatrul de Revistă, Lucian Giurchescu, director la Teatrul de Comedie i-a propus să joace Bertolt Brecht. O chemase pentru că a avut nevoie de o actriță care știa să și cânte în același timp. Cu rolul acesta a ajuns să joace și la Revistă și la Comedie timp de 18 ani.

De asemenea, recent, Stela Popescu a interpretat un monolog emoționant în serialul de comedie de la ProTV „Las Fierbinți” despre cum profesorii refuză să profeseze la țară, despre cât de nepregătite sunt cadrele didactice și cum școlile nu sunt reparate:

„De unde să găsim cadre didactice de valoare care să vină la un post la ţară? Toţi pleacă la Bucureşti, nimeni nu mai vrea aici, am scris la inspectorat, la minister, am vorbit cu toţi colegi mei, nu sunt soluţii, de parcă aici nu ar fi copii de valoare”, îi spune Stela Popescu, în rol de directoare a şcolii, lui Firicel.

La noi, în afară de profesorul de istorie şi geografie, care e om cultivat şi cele două învăţătoare, n-avem nicun om calificat, încă pe una dintre ele abia am convins-o anul trecut să nu plece în Italia ca menajeră. Uneori, şi eu mă gândesc, de ce să-şi piardă viaţa aici, când se poate duce în Italia să îngrijească pe cineva p-acolo.”