Carburanții s-au scumpit din nou. Avansul este aproape zilnic – o creștere de câțiva bani. Aceste prețuri sunt monitorizate de Consiliul Concurenței. Deocamdată, instituția susține că nu sunt creșteri exagerate comparativ cu evoluția prețurilor în restul țărilor europene.
Președintele Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu: „Nu avem suspiciuni de încălcare a legii, dar monitorizăm cu asiduitate ceea ce se întâmplă pe piața carburanților”
„Avem analize pe carburanți, nu avem suspiciuni de încălcare a legii, dar monitorizăm cu asiduitate ceea ce se întâmplă pe piața carburanților, pentru că știm că ne întrebați cu orice ocazie. Și atunci și noi ne uităm tot timpul, tot comparăm cum este România față de restul Europei și răsuflăm ușurați când vedem că prețurile la noi sunt – dând taxele de-o parte – printre cele mai mici din Europa și când vedem că sunt pe la media Europei ne îngrijorăm”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
O analiză privind prețul carburanților a fost pornită de Consiliul Concurenței în 2022, dar nu s-a considerat că sunt oscilații majore de preț față de alte state.
Plafonarea prețurilor pentru o listă cu produse de bază
Mai multe lanțuri de magazine au fost amendate până acum de Consiliul Concurenței pentru că nu au respectat înțelegerea cu Guvernul pentru o serie de alimente să fie menținut un adaos comercial scăzut.
Au fost vizate supermarketuri și hipermarketuri, nu și procesatorii.
„Ne-am uitat numai la retaileri, nu ne-am uitat și la procesatori. Retailerii au o gamă foarte largă de produse. Pentru retaileri este mai ușor să se ajusteze. Bun, câștig mai puțin la astea, dar eu mai am 1000 de produse și câștig mai mult la celelalte și mă compensez. Procesatorii nu au 1000 de produse, că este mai greu de făcut așa ceva la procesatori”, a explicat Bogdan Chirițoiu.
Plafonarea pentru o serie de alimente de bază a fost prelungită până la finalul lunii martie iar Protcția Consumatorului și Consilul Concurenței au atribuții de monitorizare privind evoluția prețurilor.
Sursa foto: Shutterstock