Confidenţialitate

Caraș-Severin: Peste 60 de percheziții într-un mega dosar de trafic de migranți. Fost angajat al MAI, printre inițiatorii rețelei. Șeful Biroului pentru Imigrări și alți suspecți vor fi audiați | AUDIO

Operațiune comună a DIICOT și DNA într-un mega dosar de trafic de migranți prin care s-ar fi generat, spun autoritățile, o stare de pericol la adresa securității naționale. Șeful Biroului pentru Imigrări din Caraș-Severin, mai mulți subalterni ai acestuia, dar și alți câțiva zeci de suspecți vor fi duși la audieri la sediile DIICOT Reșița și DNA Timișoara. Anchetatorii susțin chiar că prin acțiunile lor, reprezentanții statului român ar fi favorizat pătrunderea pe teritoriul țării a unor străini cu potențial risc terorist.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Peste 60 de percheziții au avut loc simultan în Timiș, Caras-Severin, Arad, Bihor, Sibiu și în Capitală. Este cea mai mare operațiune de combatere a migrației ilegale de la începutul acestui an.
În timp ce polițiștii și procurorii anticorupție au descins la șapte adrese printre care sediul biroului pentru imigrări Caras-Severin, la locuință sefului acestei structuri, dar și la mai mulți subalterni, ofițerii de la combaterea crimei organizate au făcut 67 de percheziții la persoanele implicate în dosarul de migrație ilegală camuflată ca forță de muncă.

Printre inițiatorii afacerii se numără un fost polițist din Timiș care ar fi înființat mai multe firme paravan

1200 de persoane ar fi fost aduse în țară în ultimii doi ani sub forma unor angajări fictive la diferite firme, deși scopul așa zișilor muncitori a fost acela de a ajunge în Occident. Migranții care provin din Pakistan, Bangladesh și India plăteau diferite sume de bani, între 500 și 6000 de euro pentru a obține documentele de intrare legală în România, de contracte de muncă și pentru obținerea dreptului de ședere în tara noastră.

Odată ajunși legal în România, așa zișii muncitori erau preluați, de cele mai multe ori, direct de pe aeroportul Henri Coandă din București de membrii unor filiere de traficanți și apoi transportați spre vestul României, mulți dintre ei părăsind teritoriul țării fară a avea vreun contact cu firma care i-a recrutat și unde ar fi trebuit să lucreze.

Peste 40 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT

Angajații Inspectoratului pentru Imigrări ar fi facilitat șederea în România a unor cetățeni străini a căror vize de ședere expiraseră și care trebuiau returnați în tara de origine. Peste 40 de persoane vor fi audiate la sediul DIICOT Caraș-Severin, iar seful Biroului pentru Imigrări și subordonații acestuia vor ajunge în fata procurorilor DNA Timișoara.

Cercetările în acest dosar se fac pentru constituire de grup infracțional organizat, trafic de migranți, trecere frauduloasă a frontierei de stat, facilitarea șederii ilegale în România, spălare de bani, dar și pentru fapte de corupție și asimilate corupției.

Sursa foto: Facebook / DNA

Citește și: Percheziții în București și Constanța într-un dosar de trafic de migranți și fals în înscrisuri. Doi suspecți sunt audiați | AUDIO