Confidenţialitate

Captură-record de cocaină în Portul Constanța: Pe pachete scria Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex

Procurorii DIICOT au venit cu precizări, după ce două tone și jumătate de cocaină au fost capturate în Portul Constanța. Este cea mai mare captură de droguri din România, spune procurorul-șef DIICOT, Daniel Horodniceanu.

Cocaina a fost transportată din Columbia, în patru containere încărcate cu 320 de tone de banane. Potrivit unor surse judiciare citate de News.ro, pachetele erau inscripţionate cu numele unor mărci celebre, în funcţie de calitatea mărfii, ca Gucci, Kenzo, Louis Vuitton, Rolex. 

Mai bine de un sfert din această cantitate a fost adusă, vineri dimineaţă, la sediul central al DIICOT cu trei maşini de Poliţie.

Anchetatorii ar urma să stabilească puritatatea drogurilor într-un laborator special. Din primele informații, cocaina capturată are o puritate de peste 90%. La finalul anchetei, cocaina va fi distrusă.

 

”Gruparea era condusă de pe teritoriul Spaniei de un cetățean de etnie marocană, dar cu cetățenie olandeză și spaniolă.El a fost capturat în Spania. În cadrul grupării am mai identificat cetățeni din Columbia și Lituania, care au fost reținuți joi de procurori, iar vineri vor fi prezentați cu propunere de arestare preventivă. Este cea mai mare cantitate de cocaină prinsă vreodată pe teritoriul statului român și cred că este una dintre cele mai mari din Europa din ultimii ani.”, spune Daniel Horodniceanu.

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Așadar, drogurile proveneau din America de Sud, iar din informațiile făcute publice reiese că România era țară de tranzit. Pachetele au ajuns în Portul Constanța deoarece controalele în porturile din occident s-au intensificat.

Odată ajunsă în România, marfa urma să plece cu camioane închiriate de rețeaua de traficanți în Olanda, apoi de acolo drogurile urmau să fie împrăștiate pe piețele din vestul Europei.

Se estimează că întreaga cantitate ar valora peste 600 de milioane de euro, iar drogurile erau transportate de o grupare formată din zeci de persoane. Traficanții au trimis inlcusiv o echipă de extracție din Lituania în România, care urma să se asigure că drogurile pleacă spre occident.

În această operațiune internațională denumită Globetrotter, autoritățile române au colaborat și cu structuri străine din Spania, America de Sud dar și DEA-ul din Statele Unite ale Americii.