Cel puțin 13 centre de evaluare a bolnavilor Covid-19 cu forme ușoare și medii vor exista în București, a stabilit Direcția de Sănătate Publică din capitală. Ministerul Sănătății și-a propus ca în valul 5 al epidemiei de Covid-19, fiecare persoană infectată cu SARS-CoV-2 să aibă acces la consultație și tratament în ambulatoriu, gratuite.
Toate cele 13 centre de evaluare a bolnavilor de Covid-19 din București sunt în mari spitale. Printre ele: Institutul Marius Nasta, Matei Balș, Spitalele Universitar și Sfântul Ioan.
Aici, pacienții cu simptome vor fi evaluați medical și pot primi în timpul unei internări de o zi tratament cu antivirale și sau anticorpi monoclonali care se administrează într-o singură doză.
Șefa Direcției de Sănătate Publică București, Oana Nicolescu, a explicat pentru Europa FM că, până luni, centrele de evaluare a pacienților Covid-19 cu forme ușoare și medii ar trebui să fie funcționale.
„Bolnavii infectați cu virusul SARS-CoV-2 nu vor avea nevoie de bilet de trimitere pentru a merge în centrele de evaluare. Vor fi evaluați și tratați gratuit atât pacienții asigurați, cât și cei neasigurați”, a explicat Ministerul Sănătății.
Este nevoie și ca ministrul Sănătății să semneze un ordin care să reglementeze activitatea și plata personalului ce va lucra în aceste centre.
Tot până luni, autoritățile trebuie să stabilească și câte paturi trebuie să aloce fiecare spital bolnavilor de Covid-19.
La nivel național se estimează că bolnavii infectați cu SARS-CoV-2 să aibă la dispoziție aproximativ 25.000 de locuri, din care aproximativ 1.800 la ATI.
Autor: Anca Grădinaru