Confidenţialitate

Capacitatea de concentrare la copii: 5 moduri pentru a o cultiva (P)

Prichindeii noștri dragi sunt la vârsta jocului, când cunosc lumea din jur prin povești, personaje fantastice și multe jucării. Au nevoie, pe lângă imaginație, creativitate și entuziasm, de o bună capacitate de concentrare. Iată cum poate fi îmbunătățită această abilitate, pentru ca cei mici să fie atenți la școală, să poată asimila cunoștințe și informații noi.

Nutriție sănătoasă și odihnă suficientă

Dictonul latin Mens sana in corpore sano se aplică încă din primii ani de viață. Copiii au nevoie de un stil de viață sănătos, potrivit vârstei lor, care să le permită o dezvoltare armonioasă, atât fizică, dar și mentală și emoțională.

Trebuie să mănânce hrană sănătoasă, să respecte orele de odihnă și să nu exagereze cu dulciurile, care-i agită și le scad puterea de concentrare. Trebuie evitate sucurile carbogazoase, care pot fi înlocuite cu ceaiuri, siropuri naturale și diverse tipuri de limonadă.

Somnul este foarte important pentru dezvoltarea capacității de concentrare, deoarece îi ajută pe cei mici să se odihnească, să-și elibereze scoarța celebrală de stresul și oboseala acumulate peste zi. Expunerea prelungită la ecranele dispozitivelor mobile este foarte nocivă pentru cei mici, de aceea trebuie redusă la minimum perioada de utilizarea tabletei, smartphone-ului și laptopului.

Exerciții fizice creative de coordonare

Joaca în aer liber este esențială pentru dezvoltarea puterii de concentrare. Îi ajută pe copii să-și coordoneze mișcările și să perceapă mesajele transmise de simțuri (vizual, auditiv, tactil). În cadrul jocurilor de echipă, cei mici învață să urmărească indicii, să facă raționamente contracronometru și să ia decizii în condiții de concurs.

Aceste exerciții îi vor ajuta pe termen lung să-și disciplineze gândirea și să mențină nivelul necesar de concentrare în situații dificile sau în perioadele cu un volum mare de informații ce trebuie asimilate (examene, sesiuni ș.a.).

Jocuri de construcție și îndemânare

Joaca reprezintă o activitate pe care copiii o consideră importantă și o tratează cu toată seriozitatea. De aceea este recomandat ca, printre jucăriile lor preferate, să fie și jocuri de construcție, care să le dezvolte îndemânarea, capacitatea de a face asocieri, atenția la detalii.

Există o gamă diversă de jocuri de construcție (kituri de robotică, seturi de construcție Magspace ș.a.) pentru toate vârstele și nivelurile de educație. Astfel copiii se joacă și în același timp învață lucruri noi, deprind  abilități care le vor fi de folos pe tot parcursul vieții.

Exerciții de atenție și concentrare

Capacitatea de concentrare la copii poate fi cultivată prin exerciții de atenție și memorie: povestiri cu indicii, jocuri de mimă și șarade, scrabble, întrebări și răspunsuri surpriză, ca la concursurile de cultură generală.

Aceste exerciții pot fi incluse în programa școlară sau ca activități recreative, în funcție de disponibilitatea fiecărui copil. Vor fi monitorizate progresele pe care le fac cei mici, pentru diversificarea jocurilor de perspicacitate.

Metode interactive de predare a noțiunilor noi

Copiii se plictisesc repede atunci când lecțiile sunt neinteresante sau povestirile nu au elemente surpriză. Cei mici sunt înconjurați de device-uri distractive, așa că este greu să rămână concentrați la o singură activitate pentru mai multă vreme.

Soluția pentru a le atrage atenția este utilizarea unor metode de predare interactive, inedite, care să-i surprindă în mod plăcut și să le trezească curiozitatea. Astfel ei se vor concentra mai bine și vor înțelege noțiunile noi de la școală sau regulile unor jocuri de societate mai complexe.

Alegerea metodelor potrivite pentru dezvoltarea capacității de concentrare la copii reprezintă un pas important în educația celor mici, de aceea părinții și educatorii trebuie să le considere prioritare.

Foto: Shutterstock