Confidenţialitate

Cannes 2016: ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu – cronici elogioase în presa franceză, americană şi britanică

Filmul ”Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, care a avut premiera mondială, joi, în competiţia Festivalului de Film de la Cannes 2016, i-a entuziasmat pe criticii de film prezenţi pe Croazetă, în special pe cei din Franţa, care anticipează un al doilea trofeu Palme d’Or pentru cineastul român şi un posibil premiu de interpretare masculină pentru actorul Adrian Titieni, protagonistul peliculei, scrie News.ro.

Publicaţiile şi site-urile cinematografice franceze nu au ezitat să îşi exprime admiraţia faţă de cel mai recent film semnat de Cristian Mungiu, prin articole şi recenzii publicate sub titluri entuziaste, care fac referire la trofeul Palme d’Or, măiestria regizorală a cineastului şi interpretarea de excepţie a actorului Adrian Titieni.

Criticii americani de la revistele Variety şi The Hollywood Reporter – două dintre cele mai importante publicaţii americane cu specific cinematografic -, deşi se aşteaptă la un succes mai puţin pregnant în privinţa distribuţiei şi a palmaresului filmului, au apreciat la unison calitatea artistică a peliculei şi tehnica regizorală a cineastului Cristian Mungiu, alături de jocul actoricesc al protagonistului acestui lungmetraj.

O cronică surprinzător de emoţionantă şi laudativă a fost publicată şi de cotidianul The Guardian – a cărui secţiune de Cultură este una dintre cele mai prestigioase (şi mai pretenţioase) din întreaga presă din Marea Britanie -, care afirmă că filmul ”Bacalaureat” este ”o bijuterie”, acordându-i punctajul maxim (5 stele din 5).

Intriga filmului, deşi pare complicată la prima vedere, îl ţine pe spectator în tensiune pe întreaga durată a proiecţiei.

Romeo, medic într-un mic oraş din Transilvania, a depus toate eforturile pentru ca fiica lui, Eliza, să fie acceptată într-o universitate britanică. Tinerei, o elevă foarte bună, îi râmâne doar o formalitate, care nu ar trebui să îi pună probleme: să ia bacalaureatul. Însă Eliza este agresată sexual chiar înainte de începerea examenelor şi tot visul ei pare să se îndepărteze. Odată cu el, întreaga viaţă a lui Romeo este pusă sub semnul întrebării, iar el face uitate toate bunele principii pe care le-a inoculat fiicei sale, pendulând între compromis şi compromitere.

”Ar putea Cristian Mungiu să plece acasă cu un al doilea Palme d’Or ?”, se întreabă criticul de film Thomas Destouches, care scrie pentru site-ul francez Allocine.fr.

Un titlu asemănător a fost publicat şi pe site-ul tf1.fr: ”«Bacalaureat», de Cristian Mungiu, se îndreaptă oare spre un Palme d’Or ?”

Thierry Cheze de la Lexpress.fr: ”«Bacalaureat»: Mungiu «ascultă cu stetoscopul» societatea românească. E un film magistral, care ar putea să îi aducă un al doilea Palme d’Or cineastului român”.

Criticul Kat Kvinna dă dovadă şi de umor: ”Putem să-i dăm imediat un al doilea Palme d’Or lui Mungiu la Cannes 2016!”.

Site-ul 20minutes.fr a publicat un articol sub titlul următor: ”De ce ne place la nebunie «Bacalaureatul» lui Cristian Mungiu”.

”«Bacalaureat», de Cristian Mungiu, este un film inteligent, angajant, labirintic”, spun şi criticii de la The Playlist.