Confidenţialitate

Când și cum se realizează operația de by-pass aorto-coronarian?

Arterele coronare sunt vasele de sânge care transportă oxigenul la nivelul mușchiului cardiac.

Stresul și regimul alimentar neadecvat, plin de grăsimi, conduc la afectarea pereților arterelor coronare, respectiv îngroșarea loc prin apariția plăcilor de aterom. O placă de aterom este friabilă din cauza conținutului în grăsimi, astfel se poate rupe, iar pe suprafața acesteia se formează trombi, adică cheaguri de sânge care pot obstrua complet lumenul vascular, conducând la apriția infarctului miocardic.

În cazul în care nu au funcționat schimbarea stilului de viață, medicamentele sau procedurile neinvazive de păstrare a integrității lumenului vascular, precum stenturile, există și posibilitatea bypass-ului. Această operație crează o nouă cale de a primi sânge oxigenat la nivelul inimii. Chirurgul ia un segment de vas sănătos de la nivelul membrului inferior sau de la nivelul toracelui și o atașează în așa fel încât porțiunea nesănătoasă a arterei coronare să fie scurtcircuitată.

Rezultatele unei astfel de operații sunt foarte bune, existând numeroși pacienți care scapă de simptomele supărătoare de dureri în piept și de iminența unui infarct miocardic.
Acest lucru nu înseamnă însă că nu trebuie să își regleze regimul alimentar sau să înceteze să ia medicamente.