Confidenţialitate

Când scăpăm de restricții: Recomandările Comisiei Europene | VIDEO

Toate țările Uniunii Europene suferă din cauza restricțiilor impuse pentru a preveni răspândirea coronavirusului.

Unele state au început deja relaxarea, cu prudență, a acestor măsuri, altele, nu. În Spania, sute de mii de oameni au putut reveni la muncă după o lună de carantină severă. În Franța, în schimb, guvernul a decis că toate măsurile rămân în vigoare măcar până pe 9 mai.

În acest context, cu situații și viziuni diferite, Comisia Europeană recomandă ca statele să țină cont de câteva aspecte importante înainte de a relaxa restricțiile și să se consulte pentru a lua deciziile informat și integrat, pentru un efect pozitiv.

Șefa executivului comunitar, Ursula von der Leyen: „Prioritatea noastră numărul unu o constituie salvarea de vieți omenești și protejarea europenilor împotriva coronavirusului. În același timp, a sosit momentul să ne îndreptăm privirea către viitor și să ne concentrăm asupra protejării mijloacelor de subzistență. Deși situația diferă încă foarte mult de la un stat membru la altul, toți europenii se întreabă, pe bună dreptate, când și în ce ordine vor putea fi ridicate măsurile de izolare. Pentru o planificare responsabilă pe teren, care să asigure echilibrul adecvat între protecția sănătății publice și funcționarea societăților noastre, avem nevoie de o bază solidă. Din acest motiv, Comisia a elaborat un catalog de orientări, criterii și măsuri pe baza căruia se poate acționa în mod judicios. Punctul forte al Europei rezidă în echilibrul său social și economic. Împreună, învățăm unii de la alții și ajutăm Uniunea Europeană să iasă din această criză”.

Recunoscând specificul fiecărei țări, foaia de parcurs europeană stabilește trei criterii extrem de importante de luat în calcul pentru relaxarea restricțiilor:

  • criterii epidemiologice (stabilizarea numărului de noi îmbolnăviri pentru o perioadă rezonabilă)
  • echiparea spitalelor pentru a putea face față unei noi situații critice, ținând seama, de exemplu, de rata de ocupare a secțiilor de terapie intensivă și de disponibilitatea cadrelor sanitare și a materialului medical
  • o capacitate adecvată de monitorizare, inclusiv capacitatea de testare la scară largă pentru a detecta și a izola rapid persoanele infectate, precum și capacitatea de localizare și de urmărire

Specialiștii recomandă ridicarea restricțiilor în etape, la intervale de timp care să permită identificarea clară a efectelor pe care le-a avut fiecare măsură în parte.

Jurnalistul Alice Iacobescu explică:

O campanie de informare Europa FM derulată cu sprijinul Comisiei Europene în România.