Confidenţialitate

Când este necesar să consulți un medic pentru spasmele oculare (P)

Spasmele oculare reprezintă contracții involuntare, necontrolabile, ale mușchilor din jurul ochiului. Ele pot fi ușoare și temporare sau pot deveni cronice și persistente. În funcție de intensitate și de durată, pot fi foarte deranjante, afectând activitățile zilnice ale individului. Acestea sunt un fenomen comun, dar pot fi un semn al unei afecțiuni mai grave dacă devin persistente sau deranjante și necesită investigații medicale. 

Ce sunt spasmele oculare?

Spasmele oculare, cunoscute și sub denumirea de mioclonii oculare, reprezintă contracții involuntare ale mușchilor din zona ochilor. Acestea pot varia de la o ușoară tremurătură a pleoapelor până la spasme intense care pot face dificilă deschiderea ochilor. Deși, în general, spasmul ocular este un fenomen obișnuit, poate deveni deranjant și poate afecta calitatea vieții.

La nivel biologic, spasmele oculare survin atunci când există o suprastimulare a nervilor care controlează mișcările musculare ale ochiului. Aceasta poate fi cauzată de o serie de factori printre care: stresul, oboseala, consumul excesiv de substanțe stimulante, cum ar fi cafeaua sau băuturile energizante [1].

Deși în majoritatea cazurilor sunt inofensive, spasmele oculare pot fi un semn al unor afecțiuni neurologice mai grave. În funcție de severitate, pot afecta calitatea vieții, interferând cu activitățile zilnice precum cititul, condusul sau utilizarea computerului. Există mai multe tipuri de spasme oculare, care variază în funcție de cauza și severitatea acestora. În general, ele sunt clasificate ca:

  • ticuri nervoase;
  • blefarospasm (o contracție involuntară a pleoapelor);
  • spasme oculare cauzate de afecțiuni neurologice, precum sindromul Tourette sau scleroza multiplă [1]-[2].

Din ce cauze apar spasmele oculare?

Unul dintre factorii principali care pot declanșa spasmele oculare este stresul, fie că este vorba de un stres cronic sau acut. În timpul perioadelor de stres, sistemul nervos este pus la încercare prin eliberarea unui flux continuu de hormoni de stres, cum ar fi adrenalina. Aceasta poate duce la o serie de reacții în corp, inclusiv spasme musculare involuntare, cum ar fi cele din zona oculară. Gestionarea eficientă a stresului, prin metode precum meditația, yoga sau simpla relaxare, poate ajuta la prevenirea acestor spasme [1]-[2]-[3]. Alți factori favorizanți:

Oboseala și lipsa somnului

Somnul insuficient poate duce la oboseală oculară, care poate declanșa spasmele [1]-[2]. În plus, în timp ce dormim, corpul nostru se regenerează și se repară, inclusiv mușchii și nervii din zona oculară. Prin urmare, un somn de calitate și o odihnă adecvată sunt vitale pentru menținerea sănătății oculare. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este recomandat să se stabilească o rutină de somn regulată și să se evite expunerea la ecrane înainte de culcare.

Consumul excesiv de cafea și alcool

Cafeina și alcoolul pot duce la deshidratare, care poate afecta funcționarea corespunzătoare a mușchilor ochiului. Aceste substanțe pot stimula sistemul nervos, ceea ce poate duce la spasme oculare. Reducerea consumului de cafea și alcool poate ajuta la prevenirea acestor spasme.

Cauze medicale

Există și cauze medicale care pot duce la spasme oculare, cum ar fi tulburările neurologice, problemele de vedere și afecțiunile oculare. Boala Parkinson, sindromul Tourette sau scleroza multiplă pot provoca spasme oculare [2].

Când este necesar să mergi la un consult?

Unul dintre semnele cele mai importante că este necesar un consult medical pentru spasmele oculare îl reprezintă durata și frecvența acestora. În mod normal, ele sunt trecătoare și nu persistă pentru un interval lung de timp. Cu toate acestea, programează-te la un consult de rutină la optometrist și verifică-ți sănătatea oculară. În cazul în care spasmele oculare persistă pentru câteva săptămâni sau luni și se repetă des, este necesar să cauți ajutor medical. O altă problemă care necesită atenție medicală imediată o reprezintă simptomele asociate cu spasmele oculare precum [3]:

  • sensibilitate sau amorțire locală;
  • închiderea completă a pleoapei la fiecare spasm ocular;
  • dificultăți în a deschide ochiul;
  • apariția spasmelor și în alte părți ale feței sau ale corpului;
  • înroșirea sau umflarea ochiului ori dacă acesta elimină lichid;
  • pleoapa căzută.

În cazul în care metodele de autotratament, cum ar fi odihna suficientă, reducerea stresului sau evitarea consumului de cafea sau alcool nu au niciun efect asupra spasmelor, este momentul să soliciți ajutor medical. Este posibil ca spasmele oculare să fie determinate de o afecțiune medicală subiacentă care necesită un tratament specific.

Spasmele oculare reprezintă un fenomen relativ comun care, deși deranjant, este în mare parte inofensiv. Însă, dacă observi că acestea persistă, se intensifică sau sunt însoțite de alte simptome, consultă un medic oftalmolog pentru un diagnostic corect și un tratament adecvat!

Bibliografie:

  1. “Eye Twitching.” Www.hopkinsmedicine.org, www.hopkinsmedicine.org/health/conditions-and-diseases/eye-twitching. Accessed 30 Jan. 2024;
  2. “When to Worry about Eye Twitching: Symptoms and Causes.” Healthline, 14 Apr. 2021, www.healthline.com/health/when-to-worry-about-eye-twitching#. Accessed 30 Jan. 2024;
  3. “Eye Twitching When to See a Doctor.” Mayo Clinic, www.mayoclinic.org/symptoms/eye-twitching/basics/when-to-see-doctor/sym-20050838. Accessed 30 Jan. 2024.

Foto: shutterstock.com