Confidenţialitate

Când ar trebui să ne îngrijoreze alunițele?

Cu toții avem alunițe și nu de puține ori suntem îngrijorați de prezența lor. Medicul specialist dermatolog Mihai Lupu nu spune cum deosebim alunițele normale de cele atipice și care sunt semnalele de alarmă.

 „Alunițele sau nevii sunt tumori benigne ale pielii parțial determinate genetic. Alunițele normale sunt mici, brun-maronii, plane sau bombate, simetrice, regulate, bine delimitate de pielea inconjurătoare. Ele apar oriunde pe piele, dar mai ales pe zonele constant expuse la soare, încă din primii ani de viață.

            Alunițele atipice sau displazice sunt asimetrice, cu margine neregulată, au diverse culori, de la brun deschis la brun închis sau chiar negru, au diametru mai mare de 5 mm și sunt localizate oriunde pe corp.”

 „O persoană poate avea atât alunițe fără probleme, cât și alunițe atipice. Cu cât cineva are mai multe alunițe atipice, cu atât riscul de melanom malign este mai mare. Riscul transformării alunițelor sub influența razelor solare sau a traumatismelor mici și repetate, ca frecatul de lenjeria de corp sau manșeta cămașii, este foarte mare.”, spune medicul Mihai Lupu.

             „Semnalele de alarmă sunt: orice modificare de culoare, textură, volum, suprafaţă a unei alunițe. Dacă apar unul sau mai multe dintre acestea, este momentul în care trebuie să solicitați o consultație de urgență. Monitorizarea sau intervenția chirurgicală vor fi decise împreună cu medicul, în funcție de natura aluniței și de evoluția ei.”, mai precizează Dr. Mihai Lupu.