Confidenţialitate

Când apare ginecomastia – creşterea glandelor mamare la bărbaţi

Ginecomastia reprezintă creșterea în dimensiuni a glandelor mamare la băieți și bărbați, cauzată de un dezechilibru al hormonilor sexuali feminini și masculini, respectiv estrogen în exces și testosteron deficitar.

Testosteronul controlează caracteristicile masculine, precum masa musculară și pilozitatea corporală. Estrogenul controlează caracteristicile feminine, inclusiv dezvoltarea sânilor. Ginecomastia poate afecta ambele glande mamare, uneori într-un mod asimetric. Cauza poate fi rezultatul unor schimbări hormonale normale, dar mai există și alte cauze.

La nou născuți apare din cauza nivelului crescut de estrogeni din circulație primiți de la mamă. În două, trei săptămâni de la naștere, ginecomastia dispare. În timpul pubertății, ginecomastia la băieți poate fi normală și dispare fără tratament în cele mai multe cazuri într-o perioadă de 6 luni până la 2 ani. În cazul bărbaților, ginecomastia apare frecvent între 50 și 80 de ani. Cel puțin 1 din 4 bărbați aflați în acest interval sunt afectați.

În general, ginecomastia nu este o problemă gravă, dar poate constitui un factor de stres pentru cei cu această modificare.

Semnele şi simptomele constau în mărirea sânilor unilateral sau bilateral, însoțită uneori de durere și sensibilitate sau scurgeri mamelonare.
Alte cauze de ginecomastie sunt medicamentele precum unele antidepresive, steroizii, cele folosite în tratamentul cancerului de prostată sau unele medicamente folosite în bolile cardiovasculare. Tot printre cauzele ginecomastiei se numără și abuzul de alcool și droguri, ciroza hepatică, hipertiroidismul, insuficiența renală tratată prin dializă sau anumite tumori testiculare sau ale glandei hipofize. Și anumite produse fabricate din plante precum șampoane, săpunuri și loțiuni se pot asocia cu ginecomastia.

Bărbații cu semne de ginecomastie trebuie să se prezinte la medic, deoarece există și posibilitatea apariției unui cancer de sân, deși foarte rar.