Confidenţialitate

Cancerul de sân şi terapia de grup

Ideea că o astfel de terapie ar putea prelungi viața pacientelor, a fost dezbătută în ultimii 20 de ani.

Profesorii Universității din Ohio au urmărit cazurile a 227 de femei bolnave de cancer la sân.

Jumătate dintre acestea, au participat la ședințe de terapie în grupuri de câte opt, chiar 12 persoane. Restul, au decis să nu urmeze un astfel de tratament.

După 11 ani, femeile care au participat la ședințe au avut cu 56% mai puține șanse de a muri de cancer de sân iar în cazul a 45%, s-au diminuat considerabil șansele ca boala să recidiveze.

Practic, femeile erau învățate cum să-și reducă stresul, cum să se relaxeze, să își îmbunătățească dieta, să facă diverse exerciții fizice dar și să se lase de fumat și de băut alcool.

Așa încât, explică medicii, femeile își îmbunătățeau singure sistemul imunitar.

Ședintele începeau după ce femeile erau operate dar înainte să înceapă tratamentele de chimioterapie.

Rezultatul: cele care au fost consiliate psihologic într-un grup, au trăit mai mult decât cele care au decis să nu vorbească despre boală de care suferă.

Un psiholog de la centrul de tratament al cancerului din Cleveland spune că în realitate foarte puține femei merg de bună voie să urmeze un tramanet de acest gen pe perioadă cât suferă de cancer.

El spune că este clar că intervențiile în modul de gândire al femeilor care au cancer, sunt benefice pentru sănătatea lor, însă doar dacă se continuă și tratamentul medicamentos.