Aproape 3.000 de oameni mor în fiecare an, în București, din cauza poluării. Aerul contaminat cu diverse substanțe are impact negativ mai ales în cazul persoanelor cu diverse afecțiuni – boli de inimă sau cancer, dar și în cazul bebelușilor. A fost lansată și o campanie care analizează efectele poluanților din atmosferă.
Cei mai vulnerabili în fața aerului poluat sunt oamenii care au afecțiuni respiratorii, cardiologice, dermatologice și oncologice. Copiii, de asemenea, se află în categoria de risc. De altfel, anual, în Capitală aproape 6% din decesele în rândul bebelușilor sunt cauzate de poluarea cu micoparticule PM10.
Oana Neneciu, AerLive: Numărul celor răpuși prematur de aerul contaminat ar putea fi și mai mare
„Avem un total de 29.000 de români care mor anual prematur din cauze asociate poluării. Din păcate, trebuie spus că la noi în țară sunt foarte puține date publice despre sănătate, despre sănătatea populației și atunci am introdus datele pe care le-am avut și acestea se corelează cu date privind calitatea aerului care sunt, de asemenea, publice și rezultă aceste statistici”, a spus Oana Neneciu – de la platforma pentru măsurarea nivelului de poluare AerLive.
Substanțele poluante atacă întregul organism
Campania lansată în contextul acestor date analizează efectele substanțelor poluante asupra organismului uman. Mai mulți medici sunt implicați în acest demers, iar aceția atraga atenția că substanțele poluante atacă întregul organism și pot declanșa inclusiv un accident vascular cerebral.
„Poluanții din aer s-au dovedit că determină un răspuns de stres care este caracterizat prin activarea sistemului nervos simpatic și eliberare masivă de hormoni de stres. S-a observat, de asemenea, că poluarea aerului se asociază cu o disfuncție metabolică ce se traduce prin creșterea incidenței obezității și diabetului zaharat, patologii despre care știm că prezintă un risc crescut cardiovascular”, a spus medicul Radu Țincu de la Spitalul Floreasca, coordonatorul pentru sănătate al campaniei.
Sursa foto: Shutterstock