Ministerul Sănătății a lansat o campanie prin care încearcă să promoveze profesia de moașă. În țara noastră sunt, în prezent, 1.000 de moașe licențiate, dar, potrivit Ministerului Sănătății, acestea nu pot fi integrate în sistemul de îngrijiri din cauza legislației.
În țările Uniunii Europene asistența oferită de moașă este o practică firească, dar în România încă nu există norme de practică, ghiduri și protocoale profesionale care să reglementeze clar această profesie, prin armonizarea cu legislația europeană, susține Ministerul Sănătății.
”România are cea mai mare rată de mortalitate maternă și infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate și de sarcini în rândul adolescentelor. În 2015, rata mortalității infantile era de 8 la mie, de aproape două ori mai mare decât rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului Național de Statistică. În același an au născut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizită medicală pe durata sarcinii, unele din cauza sărăciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente.”, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.
Potrivit instituției, aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moașelor.
”Rolul lor este să asiste sarcina aflată în parametri normali, să urmărească și să asiste nașterea naturală, să îngrijească mama și nou-născutul cel puțin 28 de zile după naștere, să recunoască eventualele complicații medicale și să ajute la prevenirea sarcinilor nedorite în rândul adolescentelor.”
Despre importanța unei astfel de profesii a scris pe Facebook și ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.
”Sora bunicii mele a fost MOAȘĂ. Era cea mai isteață dintre cele trei surori așa că familia a trimis-o la școală, la școala de moașe. A fost cunoscută și respectată în câteva sate de jur împrejur, iar eu nu am știut niciodată cum o cheamă. Toata lumea îi spunea Tanti Moașa. În România zilelor noastre, moașele joacă un rol infim. În același timp, România are cea mai mare rată de mortalitate maternă și infantilă din Europa, de sarcini nesupravegheate și de sarcini în rândul adolescentelor. Peste tot în Europa, moașele joacă un rol esențial în sistemul sanitar. Moașele sunt implicate în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii și terminând cu monitorizarea lăuzei și a nou-născutului. Nu și la noi. Motivele sunt mai multe, desigur. Dificultatea majora insa in acest moment tine de lipsa unor reglementari legale clare, a ghidurilor si protocoalelor.” a scris Vlad Voiculescu.
Astfel, un prim pas pentru promovarea meseriei de moașă a fost aprobarea de către Ministerul Sănătății a unui Ordin de Ministru prin care se înființează un Grup de lucru privind implicarea moașei în scăderea ratei mortalității materno-infantile.
Grupul de lucru este format din 17 medici, moașe și alți specialiști și are ca primă țintă elaborarea de ghiduri, norme și protocoale unice pentru toți specialiștii (obstetricieni, moașe, medici de familie, etc) implicați în asigurarea îngrijirilor medicale, începând cu supravegherea sarcinii și terminând cu monitorizarea lăuzei și a nou-născutului.
Sursă foto: captură video