Confidenţialitate

Campania OMV Petrom – România plantează pentru mâine aduce pentru prima oară în țară conceptul de păduri urbane miniaturale (P)

Prima pădure urbană din București va fi la Colegiul Tehnic Media

Prima pădure urbană în miniatură din București a fost plantată pe 25 noiembrie în incinta Colegiului Tehnic Media, în cadrul campaniei OMV Petrom România Plantează pentru mâine, alături de Asociația Ecoassist, proiectul Plantăm Fapte Bune.

Peste 2200 de puieți au fost plantați cu ajutorul elevilor colegiului, cadrelor didactice, voluntari și reprezentanți ai autorităților publice locale. Printre speciile plantate vom găsi 2000 de puieți foresteri pentru plantarea pădurii urbane din 19 specii cum ar fi: stejar, cireș, mălin, ulm și peste 200 de puieți ornamentali.

Mircea Enăchescu, Director Colegiul Tehnic Media: Acțiunea de plantare de la Colegiul Tehnic Media reprezintă pentru noi un început frumos spre un viitor verde. Încercăm să educăm elevii noștri cu privire la beneficiile plantărilor dar și cu privire la beneficiile pădurilor urbane care reprezintă o oază de biodiversitate, de oxigen, chiar aici, lângă ei.

Ne bucurăm că face parte din această campanie și mulțumim celor de la OMV Petrom pentru această campanie minunată. România plantează pentru mâine reprezintă pentru noi îndreptarea spre un mâine mai bun, mai verde și mai sustenabil. Ne bucurăm că și generațiile viitoare de elevi vor avea parte de o pădure urbană în fiecare zi de școală.

Specificul pădurilor urbane miniaturale este inedit: intervenția omului este minimă după plantare și au rolul de a îmbunătăți calitatea aerului, de a reduce zgomotul orașului și de a crește biodiversitatea. Pentru că spațiul disponibil pentru plantarea pădurilor nu este întotdeauna, peste tot în lume, atât de generos cât ar fi nevoie, o metodă inspirată de un japonez a căpătat popularitate în ultima vreme.

Metoda Miyawaki presupune plantarea deasă, pe un petic de pământ, a unei mari varietăți de copaci autohtoni, care trebuie apoi lăsați să crească cu o intervenție minimă. Astfel rezultă ecosisteme complexe perfect adaptate condițiilor locale care îmbunătățesc biodiversitatea, cresc rapid și absorb mai mult CO2.

Metoda Miyawaki a fost inventată de un botanist japonez, Akira Miyawaki. El a descoperit că zonele protejate din jurul templelor și cimitirelor din Japonia conțin o varietate largă de vegetație nativă care formează ecosisteme. Acestea contrastau cu pădurile de conifere – copaci non-indigeni crescuți pentru cherestea – care dominau peisajul. Astfel a luat naștere metoda care îi poartă numele și care prioritizează dezvoltarea pădurilor folosind specii native.

Popularitatea pădurilor Miyawaki a crescut în ultima vreme, prin inițiative din India, Amazon și Europa (proiecte precum Urban Forests în Belgia și Franța și Tiny Forest în Olanda). Chiar și în România avem 3 astfel de păduri plantate în Moinești, Urziceni și Buftea, susținute de OMV Petrom în cadrul inițiativei România Plantează pentru mâine.

Marin Toma, Președinte Asociația Eco Assist: Conceptul de păduri urbane miniaturale a pornit de la botanistul japonez Akira Miyawaki, iar noi încercăm să adaptăm metoda lui la realitățile din zona de plantare. În București este prima pădure urbană pe care o plantăm, am avut și avantajul unei suprafațe mari de teren, fiind greu să găsim ceva similar în oraș.

Metoda este una inedită, ajută puieții să crească mai repede, mai estetic și astfel contribuie în timp la o calitate mai bună a aerului din zonă. Pentru noi, la Asociația Ecoassist este a doua pădure urbană plantată anul acesta, prima fiind la Moinești, tot în incinta unei școli din zonă.  Ne bucurăm că am reușit azi să aducem conceptul și în București și asociația noastră își dorește să continue această tradiție.

Așadar, dacă în cartierul tău există o bucată de pământ nefolosită și care poate fi donată comunității din care faci parte, o pădure Miyawaki ar putea fi o modalitate prin care să ajuți puțin mediul. Iar ca să contribui și tu la împădurirea României, poți să comanzi kit-ul de plantare chiar de aici.