Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 10 noiembrie a început, sâmbătă, la miezul nopții.
Panourile de promovare a candidaților trebuie expuse doar în locuri special amenajate, cu aprobarea primăriilor.
Până vineri, toţi competitorii electorali au avut obligaţia de a retrage bannerele şi materialele publicitare folosite în activitatea de promovare din pre-campanie.
În competiția pentru fotoliul de la Palatul Cotroceni s-au înscris 14 candidați. Klaus Werner Iohannis (susţinut de Partidul Național Liberal și care dorește un al doilea mandat), Viorica Dăncilă (susţinută de Partidul Social-Democrat), Dan Barna (susţinut de Alianţa 2020, USR-PLUS), Mircea Diaconu (susţinut de Alianţa electorală ”UN OM”, ALDE-Pro România), Theodor Paleologu (susţinut de Partidul Mișcarea Populară), Hunor Kelemen (susţinut de Uniunea Democrată Maghiară din România), Ramona Ioana Bruynseels (susţinută de Partidul Puterii Umaniste), Viorel Cataramă (susţinut de Dreapta Liberală), Cătălin Sorin Ivan (susţinut de Partidul Alternativa pentru Demnitate Naţională), Ion Banu (susţinut de Partidul Naţiunea Română), Ninel Peia (susţinut de Partidul Neamul Românesc), Sebastian-Constantin Popescu (susţinut de Partidul Noua Românie), alături de independenții Bogdan Stanoevici și Alexandru Cumpănaşu.
Campania se va încheia pe 9 noiembrie, la ora 7.00.
Pentru prima dată, românii din străinătate vor avea la dispoziţie trei zile (8, 9 şi 10 noiembrie) pentru a vota.
Peste 41.000 de persoane au ales varianta votului prin corespondență, iar plicurile trebuie să ajungă în România până la 7 noiembrie.
Autoritatea Electorală Permanentă a finalizat delimitarea, numerotarea şi stabilirea sediilor celor 18.748 de secţii de votare din ţară organizate cu ocazia alegerilor pentru preşedintele României din anul 2019.
Lista secţiilor de votare este publicată pe site-ul AEP, www.roaep.ro, la secţiunea Management Electoral / Geografie electorală / Registrul secţiilor de votare.
Ministerul Afacerilor Externe a transmis, vineri, către Autoritatea Electorală Permanentă o listă suplimentară cu 270 de secţii de votare în străinătate, în completarea celor 444 de secţii aprobate, dar MAE estimează că vor fi înfiinţate „peste 800 de secţii de votare”.
Printre ţările în care vor fi organizate cele mai multe secţii de votare se numără Spania (148), Italia (142), Germania (84), Marea Britanie (73), Franţa (48), SUA (38), Republica Moldova (36), Belgia (23), Olanda (22), Irlanda (16), Danemarca (12), Austria (11), Grecia (11), Portugalia (9), Elveţia (8).
Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secţii de votare în străinătate este 19 octombrie.