Confidenţialitate

Campania „Am nevoie de tine” atrage atenția asupra nevoii de a închide orfelinatele

În luna iunie, Hope and Homes for Children și JYSK România, partener strategic al Fundației, desfășoară campania „Am nevoie de tine” pentru a atrage atenția asupra nevoii de a închide orfelinatele și de a oferi copiilor din ele o copilărie așa cum merită.

Inițiativa campaniei îi aparține lui Alex Bratu, Country Manager pentru JYSK România și Bulgaria și membru în cadrul Board-ului Hope and Homes for Children, care a și compus și scris versurile unui cântec dedicat copiilor din orfelinate – „Am nevoie de tine”.

Prin intermediul acestui cântec, Alex Bratu și alți 10 artiști, reuniți sub numele „Friends of Hope and Homes” îndeamnă la fapte bune în luna iunie – o donație de 2 euro / lună prin SMS în beneficiul Fundației Hope and Homes for Children contribuie la închiderea orfelinatelor din România și găsirea celor mai bune alternative pentru copiii din ele, printre care se numără și construcția de case de tip familial.

Campania se va desfășura pe întreaga durată a lunii iunie, iar pentru fiecare donație de 2 euro efectuată prin SMS în această perioadă, JYSK România va dona alți 2 euro. Mai multe infromații despre campanie pot fi găsite pe www.hopeandhomes.ro/amnevoiedetine.

Statisticile triste ale României

La fiecare 9 ore, un copil este abandonat în maternitate. După o perioadă petrecută aici (nu există statistici oficiale referitoare la timpul petrecut de un copil în maternitate), ajunge în grija unui asistent maternal sau într-o instituție de tip vechi (așa numitul orfelinat).

Unul din trei copii din România trăiește în condiții de sărăcie, nu are haine și încălțăminte, nu frecvențează școala și grădinița și, în unele zile, nu are ce mânca. De aceea, de multe ori, părinții aleg să își lase copiii în grija statului, în orfelinate, unde vor primi mâncare. Dar vor fi privați de afecțiune.

Traumele și consecințele devastatoare ale instituționalizării copiilor sunt printre cele mai dure forme de abuz și violență. Copiii care cresc în orfelinate manifestă întârzieri în dezvoltarea fizică, emoțională, socială și cognitivă. Tinerii care părăsesc instituțiile au probleme în a deveni independenți și sunt expuși la abuz, exploatare, trafic sau comportament antisocial.

Alternativa este închiderea orfelinatelor și găsirea celor mai potrivite soluții—cât mai aproape de mediul familial—pentru copiii din ele. Odată scoși din instituții, copiii pot fi reintegrați
în familiile lor, naturale sau extinse, atunci când acestea oferă condiții potrivite, pot ajunge în grija unor asistenți maternali sau pot fi adoptați. Copiii care au nevoie de îngrijire specializată și pentru care reintegrarea în familie și asistența maternală nu sunt posibile sunt mutați în case de tip familial. Casele de tip familial dezvoltate de Hope and Homes for Children oferă copiilor și tinerilor un mediu cât mai apropiat de cel familial. Într-o astfel de casă trăiesc maximum 10-12 copii care se bucură de găzduire, îngrijire, educație, sprijin emoțional și consiliere pentru dezvoltarea deprinderilor de viața independentă.