Deputaţii PNL cer, prin moţiunea simplă intitulată “Stimulat de PSD, fără pic de competenţă, taie Deneş în păduri şi la verzi… şi la uscate”, demiterea de urgenţă a ministrului Apelor şi Pădurilor.
“Fiind zero peste tot la capitolul realizări şi, în plus, generând acte administrative cu încălcarea flagrantă a legii, ne aşteptăm, stimaţi colegi, să fiţi de acord cu noi, semnatarii acestei moţiuni simple, că actualul ministru al Apelor şi Pădurilor este cel mai mare dăunător al pădurilor, drept pentru care vă propunem adoptarea, în regim de urgenţă, a unei măsuri de combatere, în sensul îndepărtării lui din funcţie, cu efecte imediate”, transmit liberalii.
Semnatarii documentului spun că Ioan Deneş gestionează în “mod ilegal” situaţia Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva SA, adică a aproximativ 60% din fondul forestier naţional, notează Agerpres.
“În ceea ce priveşte politica în domeniul apelor, problema inundaţiilor rămâne una dintre cele mai grave neîmpliniri ale Ministerului Apelor şi Pădurilor, condus fără întrerupere din 2012 şi până în prezent de miniştri ai Partidului Social Democrat. Recunoscută ca o prioritate şi prin programul dumneavoastră de guvernare, al celor trei guverne PSD – ALDE, problema rămâne nerezolvată, chiar ignorată dacă luăm în considerare slaba finanţare a lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor. O simplă comparaţie arată dezastrul în acest domeniu: dacă valoarea investiţiilor, alocări de la bugetul statului, în anul 2006, s-a ridicat la peste 122 de milioane de euro, în 2010 la 48 de milioane de euro, în anul 2017 vorbim doar de 14 milioane de euro, iar în 2018 de 16,6 milioane de euro. O comparaţie realistă între cele 122 de milioane din 2006 şi cele 16 milioane alocate de la bugetul de stat în 2018 este încă o demonstraţie a lipsei de viziune, a dezinteresului pentru rezolvarea unei probleme majore, care afectează serios vieţile oamenilor, stabilitatea administraţiilor şi a economiei, dar şi bugetul public”, susţin liberalii în moţiune.
Ei îi mai reproşează lui Deneş că nu şi-a ţinut promisiunile asumate în faţa partenerilor externi, cum ar fi elaborarea şi prezentarea către Comisia Europeană a unei variante reactualizate a Planului de Implementare a Directivei Consiliului 91/271/ECE privind epurarea apelor uzate urbane.