Confidenţialitate

Parlamentul a adoptat legea care elimină pensiile speciale

Proiectul de eliminare a pensiilor a fost adoptat astăzi în plenul Camerei Deputaților, for decizional, cu 247 de voturi “pentru”, dintr-un total de 268 de deputați prezenți.

Legea va fi trimisă președintelui Iohannis, pentru promulgare.

Nu vor mai primi astfel pensii speciale parlamentarii, judecătorii, grefierii, membrii corpului diplomatic şi consular al României, cei ai Curţii Constituţionale şi ai personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă din România.

Indemnizațiile rămân aceleași pentru militari și pentru angajații din structurile MAI, precum polițiști, pompieri, angajații ISU.

De asemenea, amendamentele referitoare la tărierea pensiilor speciale ale artiştilor şi sportivilor au fost respinse.

Legea ar putea fi, însă, contestată la Curtea Constituțională. PSD și Pro România au reclamat în repetate rânduri că proiectul este neconstituțional și că există anumite probleme legate de eliminarea pensiilor speciale pentru magistrați.

Liderul deputaţilor liberali, Florin Roman a explicat în plen că “favorizarea unor categorii a dus la anomalii”:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Eliminarea pensiilor speciale a provocat proteste ale magistraților. Mai multe curți de apel și tribunale din țară au anunțat încă de săptămâna trecută întreruperea activității pe termen nelimitat.

“Să ieşim din Caragiale!”, s-a auzit astăzi în Parlament. Apelul a fost făcut după mai multe declaraţii în care parlamentarii PSD şi PNL s-au acuzat reciproc că ei ar fi introdus, de fapt, pensiile speciale:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.

Deputatul USR Cristian Seidler s-a declarat convins că proiectul de lege va fi respins, în final, de Curtea Constituţională:

EMBED CODE Copiază codul de mai jos pentru a adăuga acest clip audio pe site-ul tău.