Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat miercuri proiectul legii offshore, cu 170 de voturi “pentru”, 3 voturi împotrivă şi o abţinere.
“Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore (…) se calculează prin aplicarea unuia sau unor procente de calcul, după caz, asupra veniturilor suplimentare obţinute din vânzarea gazelor naturale extrase din perimetrele offshore, aşa cum acestea sunt determinate potrivit Anexei nr. 2 care face parte integrantă din prezenta lege, impozit din care se deduce valoarea investiţiilor în segmentul upstream. Impozitul asupra veniturilor suplimentare offshore ţine seama de preţul de referinţă stabilit de ANRM pentru calculul redevenţelor. Tranzacţiile desfăşurate sub preţul de referinţă se impozitează la preţul de referinţă. Procentele de calcul a impozitului se calculează pe baza preţurilor de vânzare a gazelor naturale practicate de către titularii de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore pe baza grilei de preţuri ajustate anual începând cu 1 ianuarie 2019 cu indicele anual al preţurilor de consum, după cum urmează: 30% din venitul suplimentar pentru preţurile de până la 85 lei/MWh inclusiv, 15% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 85 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 100 lei/MWh, 30% din veniturile suplimentare obţinute în urma practicării unor preţuri mai mari decât 100 lei/MWh şi mai mici sau egale cu 115 lei/MWh”, se arată în proiectul de lege.
Conform acestuia, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore.
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect.
Totodată, Camera Deputaţilor a reluat miercuri votul asupra proiectului legii privind combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care a fost iniţial respins.
După reluarea votului, proiectul a fost adoptat cu 170 de voturi “pentru” şi 70 – “împotrivă”.
Însă, USR va ataca la Curtea Constituţională proiectul de lege privind combaterea spălării banilor, dar şi procedura prin care acest proiect a fost votat de două ori în plenul Camerei Deputaţilor, a anunţat liderul Uniunii, Dan Barna.
Proiectul transpune mai multe directive europene referitoare la combaterea spălării banilor.
Textul adoptat prevede ca asociaţiile şi fundaţiile să fie obligate să raporteze instituţiilor statului, printre care şi Oficiul Naţional pentru Prevenirea şi Combaterea Spălării Banilor, toţi beneficiarii. Conform unui amendament stabilit luni în Comisia juridică, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, membre ale Consiliului Minorităţilor Naţionale, sunt exceptate de la aceste prevederi şi nu vor fi entităţi raportoare.
Proiectul mai prevede şi interzicerea emiterii de acţiuni la purtător.