Marian Corcodel, comandantul Bazei de Administrare și Deservire din cadrul Jandarmeriei Române și adjunctul său, Daniel Iancu Preoteasa rețineau subordonaților cardurile de salariu pentru a-și recupera banii dați acestora cu camătă, susţin procurorii DIICOT.
Pentru sume mai cei doi solicitau diverse garanții, fiind preferate autoturisme, case, apartamente și terenuri. Cei doi au fost arestați preventiv pentru 30 de zile.
Procurorii DIICOT spun că Marian Corcodel a fost creierul operațiunilor și el ar a constituit o grupare specializată în camătă și delapidare. La această grupare a aderat apoi și Daniel Preoteasa.
“Beneficiarii” împrumuturilor cu dobândă erau subordonații celor doi iar sumele împrumutate erau cuprinse între câteva sute de euro și câteva mii, uneori chiar și zeci de mii de euro. Dobânzile percepute erau între 10 și 20% din valoarea împrumuturilor și se ajungea la executări silite în caz de neplată.
Potrivit DIICOT, atunci când sumele împrumutate erau mai mici de 1.000 de euro, cardul de salariu al celui care se îndatora era reţinut de Marian Corcodel care ştia codul PIN şi care retrăgea sumele de bani în numerar. Gruparea împrumuta şi oameni din afara sistemului militar. În aceste condiţii,trebuia să existe un intermediar care să fie angajat al Ministerului.
În situația în care împrumuturile depășeau suma de 1.000 euro, pentru a-și asigura achitarea debitelor și a dobânzilor aferente, Marian Corcodel solicita garanții. Jandarmul prefera drept garanţii autoturisme, case, apartamente sau suprafețe de teren.
DIICOT mai arată că, la nivel Bazei militare, erau răspândite expresiile “are cardul la Corcodel” sau”Banca Română de Comerț Corcodel”.
Investigația procurorilor a evidențiat faptul că, de multe ori, dobânzile achitate de cei împrumutați erau remise lui Preoteasa ori altor membri ai grupului, care dădeau ulterior banii lui Corcodel.