Dacă ați intrat pe Facebook în ultima lună, sunt șanse mari să vă fi trecut prin față o postare cu o insectă pe nume călugăriță. Ciudat e că aceste insecte trăiesc în fauna României de dinainte de apariția Facebook-ului și a telefoanelor cu cameră, așa că e destul de ciudat cum s-au umplut rețelele sociale de poze cu călugărițe în ultima perioadă.
Cătălin Striblea a dezbătut subiectul cu urmăritorii săi, pe pagina de Facebook.
Victor Marin, de la Asociația Parcul Natural Văcărești, s-a documentat și a aflat un lucru foarte interesant: aproape toate călugărițele care ajung pe Facebook sunt dintr-o specie nouă, asiatică, identificată de specialiști în România în urmă cu câțiva ani. De exemplu, în Timișoara, entomologul Alexandru Rădac le-a văzut prima oară în 2018.
“A venit din sud-estul Europei, din Asia, de aceea îi spunem călugărița asiatică, prin mai multe mecanisme prin care și-a extins arealul, dar, în principiu, este un fel de expansiune ajutată de către om. Acum, toamna, când își caută loc să depună ouăle, ea și le depune într-o căsuță care se numește ootecă. Aceste ooteci pot să ajungă pe plante ornamentale, pe cutii de transport, pe orice alte bunuri care sunt transportate. Astfel, ouăle călugărițelor sunt transportate de colo-colo și le ajută să ajungă în alte zone.
Tot litoralul României este împânzit de această nouă călugăriță. Ootecile pot să circule cu bunuri și chiar au fost studii care au menționat că au găsite inclusiv pe Marea Neagră, pe un vapor.
Coloritul este predominat verde la ambele specii, dar cea nou venită are două pete albe pe aripi, iar cea nativă nu are aceste pete pe aripi, ci are alte două pete pe picioarele anterioare, acele pete sunt de culoare neagră”, a spus Alexandru Rădac.
Călugărițele nu sunt veninoase și nu sunt periculoase pentru om. Dacă încercați să o strângeți în palmă, ca orice insectă, va încerca să ciupească, dar mare lucru nu aveți ce să pățiți. Ca termen de comparație, albinele sau viespile sunt incomparabil mai periculoase.
În plus, călugărițele sunt carnivore și consumă cam orice altă insectă mai mică decât ele. Așa că ne pot scăpa de molii, ploșnițe și nu numai.
E drept, călugărița asiatică este, generic vorbind, o specie invazivă. De multe ori, speciile care ajung în ecosisteme noi produc dezechilibre, dar în acest caz, e prea devreme pentru oamenii de știință să se pronunțe. Totuși, nu ne așteptă o Apocalipsă prematură, spune entomologul Alexandru Rădac.
“Călugărița noastră este, de fapt, în toată Europa și în Asia. În zona asiatică, cele două areale ale speciilor se suprapun. Avem locuri în care, deja, speciile coexistă. Nu prea sunt indicii că s-ar afecta una pe alta în mod semnificativ. Ce ar putea să afecteze este populațiile altor insecte de la noi din țară, dar pentru asta trebuie să se mai facă studii care să investigheze mai amănunțit.
Din ce am văzut la alte specii, călugărița aceasta asiatică o să se înmulțească foarte mult, o să se răspândească peste tot în țară unde are condițiile necesare, mai ales în vestul țării și sudul țării, unde este mai cald”, a explicat Alexandru Rădac.
Indiferent de specie, călugărițele practică ceva ce se numește canibalism sexual. Respectiv, în mod frecvent, femela mănâncă masculul cu care se împerechează.
Foto: David Clode/Unsplash